Zelenski poziva Evropljane da skladište gas u ukrajinskim objektima

Zelenski poziva Evropljane da skladište gas u ukrajinskim objektima

„Ukrajina može postati, verujem da će postati, jedan od garanta energetske bezbednosti evropskog kontinenta. Zajedno sa Ukrajinom, moći ćete da sprečite ovakve krize cena ikada više. Imamo jedinstven sistem skladišta gasa u blizini granice Evropske unije, zapremine više od 30 milijardi kubnih metara. Pitaju nas za pomoć. Toliko je praktično – koristite naša skladišta gasa već ove sezone“, rekao je Zelenski u svom govoru na Konferenciji Severnih mora na moru 2022.

Prema njegovim rečima, Evropljani mogu da skladište gorivo u ukrajinskim skladištima gasa za zimu i „ovo će biti vaša pomoć i nama i vama samima“.

Predsednik je takođe naglasio da Ukrajina ima značajna nalazišta prirodnog gasa, pozvavši investitore da učestvuju u razvoju polja i proizvodnji.

„Rukovodstvo Rusije je sanjalo da nam ukrade i ovaj deo našeg nacionalnog bogatstva. Ali mi to nećemo dozvoliti. Pozivamo sve investitore, izvođače i uslužne kompanije da se pridruže proizvodnji gasa u Ukrajini. Ako želite da nam pragmatično pomognete, koristite ovaj alat. Pribavljanje licenci, sklapanje ugovora o distribuciji proizvoda, vršenje istraživanja i bušenja. Cenili bismo to. Naša gasna polja mogu da igraju istu stabilizujuću ulogu za Evropu kao i nalazišta Norveške posebno“, istakao je predsednik Ukrajine.

Pored toga, rekao je da se Ukrajina sprema da poveća izvoz električne energije u zemlje EU.

„Ovaj izvoz obezbeđujemo tokom rata, a naša struja je mnogo jeftinija od one koja je trenutno dostupna na tržištu“, rekao je šef države.

Zelenski je takođe pozvao preduzetnike da investiraju u proizvodnju zelene energije i zelenog vodonika u Ukrajini. Kao što je navedeno, Ukrajina je jedna od najboljih lokacija za snabdevanje cele Evrope zelenom energijom i zelenim vodonikom jer ima sve za to: „dovoljno zemlje, dobrog vetra, dobrog sunca, kao i gotove energetske logistike – moćan prenos energije vodova, gasovoda koji mogu da se koriste za vodonik – naravno, nakon odgovarajuće modernizacije.”

Vlada Norveške najavila je nameru da izdvoji dve milijarde norveških kruna (oko 180.000 dolara) kako bi Ukrajinci mogli da sebi obezbede gas za zimski period u uslovima ruske agresije.