Suđenje dobrovoljnom vatrogascu za podmetanje 30 požara

Suđenje dobrovoljnom vatrogascu za podmetanje 30 požara

U francuskom Bordou u nedelju je uhapšen 19-godišnji student, koji je, dok je radio kao dobrovoljac u vatrogasnoj službi, učestvovao u oko tri desetine požara u opštini Lespar-Medok, prenosi „Evropska istina“.

Tužilaštvo je studenta optužilo da je podmetnuo 31 požar koji se dogodio u periodu od 29. jula do 21. avgusta, zbog čega je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog „požarom izazvanog uništavanja šuma, močvara, šiblja ili tuđih zasada, koji mogu prouzrokovati štetu drugi ljudi“.

Tokom pomenutog letnjeg perioda zabeleženo je tridesetak požara „namerne i zločinačke prirode“ na ograničenom geografskom području na severu Lespar-Medoka.

Skoro 45 žandarma je mobilisano da istraže okolnosti požara, kao i privatna kompanija Lesparre i istraživačko odeljenje Bordoa.

Kako je saopštilo tužilaštvo Bordoa, Palijus je „potvrdio svoje priznanje” istražitelju, koji mu je u nedelju uručio optužnicu. Njemu je, iz mere opreza, određen pritvor.

Ako bude proglašen krivim, 19-godišnjaku preti kazna do petnaest godina zatvora.

Ovog leta, departman Žirond pogodila su dva velika požara – u opštinama La Test-de-Buš (sa površinom od 7.000 hektara u julu) i Landiras (13.800 hektara u julu, zatim 7.400 hektara u avgustu nakon snažno oživljavanje požara).