Skladišta gasa baltičkih zemalja i Finske su popunjena samo 55 odsto

Skladišta gasa baltičkih zemalja i Finske su popunjena samo 55 odsto

Skladište gasa u Letoniji, koje čuva rezerve tri baltičke zemlje i Finske, popunjeno je samo 55 odsto, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na ERR.

„U Evropi su skladišta u proseku popunjena 80 odsto. U baltičkim državama situacija je gora, a slede Bugarska, Austrija i Mađarska. U svim ovim zemljama skladišta gasa su popunjena približno 60 odsto, ili čak i manje, jer u slučaju Letonije“, rekao je energetski stručnjak Andres Miae.

Rezerve baltičkih zemalja, kao i Finske, čuvaju se na jednom mestu – podzemnom skladištu gasa Inčukalna u Letoniji.

„Od petka je njegov kapacitet bio 55 odsto od maksimalnog obima, a trend je bio opadajući, što znači da se iz njega povlači više gasa nego što ulazi. Od 12. avgusta tamo nije stigao ni jedan kubni metar gasa. iz Rusije“, naglasio je Miae.

Predstavnik estonskog gasnog operatera Elering Ain Kester objasnio je da je, pored procenta punjenja, potrebno voditi računa i o tome koliko je skladište veliko, kao i o odnosu zapremine i potrošnje.

„Letonsko skladište gasa i litvanski LNG terminal savršeno će pokriti našu trenutnu potrošnju. Možda ćemo morati da uzimamo gas iz letonskog skladišta. U isto vreme, ako govorimo o početku sledeće godine – zimi i proleću, onda nam je potrebno da se oslone na dodatne terminale – njihova izgradnja je u toku“, – naglasio je Kester.

Stručnjaci ističu da vlade tri baltičke države treba unapred da se dogovore o tome kako da rasporede rezerve gasa kako bitka za plavo gorivo ne bi postala previše žestoka zimi.

Francuska je navodno napunila više od 90% svog skladišta gasa i ima dobre šanse da ispuni vladin cilj od 100% kapaciteta do novembra. A Nemačka je, prema poslednjim podacima, svoja skladišta popunila za više od 80 odsto.