Vašington će pratiti Kaliforniju u ukidanju vozila na gas

Vašington će pratiti Kaliforniju u ukidanju vozila na gas

SEATL – Guverner Vašingtona Džej Insli rekao je da će njegova država pratiti Kaliforniju i zabraniti prodaju novih vozila na gas do 2035. godine, prenosi AP.

Konkretni propisi za državu Vašington tek treba da budu stvoreni i javnost će imati priliku da se izjasni, objavio je Sijetl tajms.

„Ovo je kritična prekretnica u našoj borbi protiv klimatskih promena. Vašington je zakonski postavio cilj da sva prodaja novih automobila bude nula emisija do 2030. godine i spremni smo da usvojimo kalifornijske propise do kraja ove godine“, rekao je Insli u sredu na Tviteru.

Emisije u vezi sa transportom čine više od 40% emisija gasova staklene bašte u Vašingtonu.

Politika Kalifornije koja je usvojena u sredu zahteva da 100% novih prodaja putničkih automobila, kamiona i terenskih vozila bude pokretano električnom energijom ili vodonikom do 2035. godine, pri čemu je dozvoljeno da jedna petina bude plug-in hibrid. Ne zabranjuje upotrebu automobila na gas ili prodaju polovnih automobila.

2020. godine, zakonodavci u Vašingtonu usvojili su zakon kojim se Državnom odeljenju za ekologiju nalaže da usvoji kalifornijske standarde o emisiji kada budu uvedeni.

Zakonodavci u Vašingtonu su ove godine takođe postavili cilj postepenog ukidanja prodaje novih automobila na unutrašnje sagorevanje do 2030. godine.

Državni savet, koji je Insle prethodno osnovao radi planiranja budućnosti električnih vozila, održao je svoj prvi sastanak u julu, na kojem su članovi razgovarali o izgradnji mreže stanica za brzo punjenje na državnim autoputevima, rekla je Ana Lising, viši savetnik za klimu Inslee-a. . Taj napor će pomoći saveznoj vladi od 71 milion dolara.

Državno zakonodavstvo je takođe izdvojilo 69 miliona dolara za postavljanje stanica za „zajedničko punjenje“ za ljude koji ne žive u jednoj porodičnoj kući.

Lising je rekla da očekuje da će novi propisi podstaći proizvođače da prave više i jeftinija električna vozila.

Masačusets je takođe već rekao da će slediti vođstvo Kalifornije, a verovatno će i više država. Njujork i Pensilvanija su među 17 država koje su usvojile neke ili sve kalifornijske standarde za emisiju izduvnih gasova koji su stroži od saveznih pravila.

Republikanski poslanik Endi Barkis iz Olimpije, vodeći član transportnog komiteta Vašingtonske kuće, rekao je da smatra da bi pritisak na zabranu motora sa unutrašnjim sagorevanjem naštetio i proizvođačima i potrošačima.

„Verujem da je najbolje da tržište nastavi da određuje način tranzicije“, rekao je on.

Skoro 20% novih registracija vozila u Vašingtonu u julu bilo je ili električno ili hibridno, prema podacima Odeljenja za licenciranje. Ukupno je registrovano 104.000 električnih vozila – bilo potpuno električnih na baterije ili plug-in hibridnih električnih – što je oko 2,5 puta više od pre dve godine.

U državi postoji oko 4,7 miliona vozila putničke klase, prema odeljenju.