Odlazeća Visoka komesarka UN pozvala Putina da prekine agresiju na Ukrajinu

Odlazeća Visoka komesarka UN pozvala Putina da prekine agresiju na Ukrajinu

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele apelovala je na ruskog predsednika Vladimira Putina da prekine „oružani napad na Ukrajinu“.

Na konferenciji za novinare na kraju mandata, Bašele je kratko govorila i o sukobu u Ukrajini, pozivajući na demilitarizaciju nuklearne elektrane u Zaporožju.

„Pozivam ruskog predsednika da prekine oružani napad na Ukrajinu… Fabrika u Zaporožju mora odmah da se demilitarizuje“, rekla je Bašele.

Ona je dodala da je, prema podacima UN, najmanje 5.587 ubijenih i 7.890 ranjenih civila od početka ruske invazije. Među žrtvama je skoro 1.000 dece.

„Juče se bilo šest meseci otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Neverovatno zastrašujućih šest meseci za ukrajinski narod, od kojih je 6,8 miliona moralo da napusti svoju zemlju. Milioni su bili interno raseljeni“, rekla je bivša čileanska predsednica.

Ona je navela da se pola godine kasnije borbe nastavljaju, sa nezamislivim rizicima za civile i životnu sredinu zbog neprijateljstava u blizini nuklearne elektrane Zaporožje.

Bašele je pozvala obe strane na poštovanje međunarodnog prava, ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava.

„Međunarodna zajednica mora insistirati na principu odgovornosti za mnoga dokumentovana teška kršenja (međunarodnog prava), od kojih bi neka mogla biti ratni zločin“, navela je Visoka komesarka UN za ljudska prava.