Papa upozorava na rizik od „nuklearne katastrofe“ u ukrajinskoj fabrici u Zaporožju

Papa upozorava na rizik od „nuklearne katastrofe“ u ukrajinskoj fabrici u Zaporožju

Papa Franja pozvao je u sredu na „konkretne korake“ da se okonča rat u Ukrajini i spreči rizik od nuklearne katastrofe u elektrani Zaporožje.

IAEA, nuklearna organizacija UN, saopštila je u utorak da će posetiti rusko okupirano postrojenje u Ukrajini za nekoliko dana ako pregovori o dobijanju pristupa budu uspešni.

Rusija i Ukrajina su više puta optuživale jedna drugu za pucanje na objekat, najveći te vrste u Evropi i koji su promoskovske snage preuzele ubrzo nakon invazije 24. februara. Ujedinjene nacije su pozvale na demilitarizaciju tog područja.

„Nadam se da će biti preduzeti konkretni koraci kako bi se okončao rat i sprečio rizik od nuklearne katastrofe u Zaporožju“, rekao je Fransis na svojoj nedeljnoj opštoj audijenciji.

Govoreći na dan kada Ukrajina obeležava svoju nezavisnost od sovjetske vlasti 1991. i šest meseci nakon invazije ruskih snaga, Franjo je osudio ratove kao „ludilo“ i naveo smrt Darije Dugine, ćerke istaknutog ruskog ultranacionaliste, u eksploziji automobila bombe. u subotu blizu Moskve.

„Nevini plaćaju rat, nevini“, rekao je on.

Moskva je za ubistvo okrivila ukrajinske agente, optužbe koje Kijev negira.

Francis je trgovce oružjem koji profitiraju od rata nazvao „delinkventima koji ubijaju čovečanstvo“.