Uzbunjivač: Loše vesti za Tviter, dobre vesti za Maska?

Uzbunjivač: Loše vesti za Tviter, dobre vesti za Maska?

Milijarder, izvršni direktor Tesle, proveo je mesece tvrdeći da je kompanija koju je pristao da kupi za 44 milijarde dolara umanjila svoje lažne i spam naloge – i da zbog toga ne bi trebalo da završi posao, piše Ap.

Sada, pritužba uzbunjivača bivšeg šefa bezbednosti Tvitera u kojoj se navodi da je kompanija obmanula regulatore u vezi sa svojom privatnošću i bezbednosnom zaštitom — i njenom sposobnošću da otkrije i iskoreni lažne naloge — mogla bi da igra na ruku Masku u predstojećem suđenju koje je zakazano za 17. oktobar u Delaveru .

Muskov pravni tim je, u stvari, već izdao sudski poziv za uzbunjivača, Peitera Zatka – takođe poznatog po svom hakerskom rukovodstvu „Mudge“ – koji je služio kao šef obezbeđenja Tvitera sve dok nije otpušten početkom ove godine.

Aleks Spiro, advokat koji zastupa Maska u njegovim naporima da odustane od kupovine Tvitera, rekao je da je pravni tim „pronašao njegov odlazak i odlazak drugih ključnih zaposlenih radoznali u svetlu onoga što smo otkrili“.

Otkrivanje dokumenta Mudge menja dinamiku tužbe na Tviteru od onoga što je izgledalo kao laka pobeda za Tviter, rekao je analitičar Vedbusha Dan Ives u intervjuu. „Za Maska, to je skoro kao da se dete probudi na božićno jutro i vidi ovo ispod drveta“, rekao je. „To daje Muskovom kampu nogu da ode u sudsku bitku.

Žalba uzbunjivača pojačava Muskove tvrdnje o problemu spam robota i dodatno će se fokusirati na to u Vašingtonu, rekao je Ives. „Za Tviterov odbor, njihova je najgora noćna mora što se ovo pojavilo u tako kritičnom trenutku.

Ali Ajvs je vreme podnošenja žalbe nazvao „izuzetno zanimljivim“ samo nekoliko nedelja pre suđenja u Delaveru.

Tviter je tužbu nazvao „lažnim narativom“ o kompaniji i njenoj praksi privatnosti i bezbednosti podataka „koja je prožeta nedoslednostima i netačnostima i nema važan kontekst“.

U saopštenju poslatom e-poštom, kompanija je saopštila da Zatkove „optužbe i oportunistički tajming izgledaju dizajnirani da privuku pažnju i nanesu štetu Tviteru, njegovim klijentima i njegovim akcionarima“.