SAD: Rusija pokazuje prezir prema bezbednosti nuklearnih objekata

SAD: Rusija pokazuje prezir prema bezbednosti nuklearnih objekata

Rusija je pokazala „potpuno zanemarivanje“ bezbednosti ukrajinskih nuklearnih objekata i njene akcije oko elektrane su trenutno „vrhunac neodgovornosti“.

To je novinarima na brifingu izjavio visoki zvaničnik Ministarstva odbrane SAD, piše „Evropska pravda“ pozivajući se na CNN.

„Ovo je situacija koju američka vlada i nacionalna bezbednosna zajednica posmatraju veoma, veoma pažljivo. Veoma smo zabrinuti zbog vojnih operacija u ili blizu bilo kojeg nuklearnog energetskog objekta u Ukrajini i veoma smo zabrinuti zbog bilo kakvih izveštaja o oštećenju vodova Zaporožja u posebno“, rekao je zvaničnik.

Prema rečima predstavnika Pentagona, SAD očekuju da će Rusija Ukrajini vratiti punu kontrolu nad nuklearnom elektranom i ispuniti garancije Međunarodne agencije za atomsku energiju, kao i obezbediti pristup nuklearnoj elektrani.

„Vrlo jasno smo izjavili da su borbe u blizini nuklearne elektrane opasne, neodgovorne i želimo da militanti i Rusija deluju krajnje oprezno i ne preduzimaju akcije koje bi mogle da dovedu do potencijalnog ispuštanja radioaktivnog zračenja“, dodao je on.

Podsećamo da je situacija u Zaporoškoj NE bila jedna od ključnih tema sastanka predsednika Volodimira Zelenskog i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u Lavovu.

Prema rečima Zelenskog, dogovorili su se oko parametara moguće misije Međunarodne agencije za atomsku energiju na okupiranoj stanici.

Istovremeno, ranije je ruski ambasador pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov izjavio da bi bilo moguće organizovati misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju u rusko okupiranoj NE Zaporožja početkom septembra, ali je nagovestio da će Ruska Federacija bi pristala na ovo samo pod sopstvenim uslovima.