Estonija: Odluka o premeštanju 22 groba sovjetskih vojnika

Estonija: Odluka o premeštanju 22 groba sovjetskih vojnika

U Estoniji je komisija za vojne sahrane Ministarstva odbrane odlučila da premesti 22 groba sovjetskih vojnika iz Drugog svetskog rata, prenosi „Evropska istina“.

„Grobovi se nalaze na neprikladnim mestima – to su, pre svega, grobovi koji se nalaze u parkovima, zelenim površinama, gradskim trgovima, gusto naseljenim mestima. Ona mesta gde se ljudi kreću i gde je neprikladno sahranjivati ljudske ostatke van groblja“, objasnio je. direktor Estonskog vojnog muzeja Helar Lil.

U Estoniji postoji oko 130 vojnih groblja. Očekuje se da će biti otkriveno 17 vojnih grobnica, a spisak se i dalje povećava. Najviše ih je u gradu Tartu, rekao je Lil.

Pretpostavlja se da bi u masovnoj grobnici moglo biti sahranjeno oko 250 ljudi. Oni će biti ponovo sahranjeni na jesen, a spomenik će biti pomeren zajedno sa ostacima.

Prema Lilu, ponovna sahrana može potrajati godinama, „do kraja godine planirano je da se nadgrobni spomenici sa simbolima okupacije zamene neutralnim“. U tu svrhu komisija će do kraja avgusta izraditi projekat neutralnog nadgrobnog spomenika.

Savetnik Državne kancelarije za strateške komunikacije Prijt Talv rekao je da je u ovom trenutku komisija mapirala 200 spomenika sa simbolima „okupacione moći“, od kojih se većina odnosi na grobove.

Vlada Estonije je na sastanku održanom 4. avgusta odlučila da ukloni sve sovjetske spomenike iz javnog prostora i ponovo sahrani tamošnje grobove.

Podsetimo, po nalogu estonske vlade od 16. avgusta u gradu Narvi i njegovoj neposrednoj okolini premešteno je šest spomenika sa sovjetskim vojnim simbolima, među kojima je i tenk T-34. Tenk je odveden u vojni muzej u blizini glavnog grada.