Zbog rekordne suše Dunava vidljivi ostaci nemačkih ratnih brodova

Zbog rekordne suše Dunava vidljivi ostaci nemačkih ratnih brodova

Nivo vode u reci Dunav pao je na najniži nivo u skoro 100 godina zbog velike suše u Evropi i sada se mogu videti olupine nekoliko ratnih brodova iz Drugog svetskog rata, prenosi „Evropska pravda“.

Brodovi su bili deo Crnomorske flote nacističke Nemačke. 1944. povukli su se preko Dunava od sovjetskih trupa. Mnogi ratni brodovi su potopljeni tokom povlačenja.

Ovogodišnja suša otkrila je više od 20 potopljenih brodova u oblasti u blizini lučkog grada Prahova u Srbiji. Mnogi od njih su još uvek napunjeni tonama municije i eksploziva, što ih čini ozbiljnom opasnošću za transport.

Za postojanje nacističkih ratnih brodova na ovim prostorima se zna već dugi niz godina. Njihove ruševine je otkrila suša 2003. godine. Zbog opasnosti, širina plovnog puta kod Prahova smanjena je sa 180 na samo 100 metara.

Ove godine, u martu, Vlada Srbije raspisala je tender za traženje olupine i uklanjanje eksploziva. Cena radova procenjena je na 29 miliona evra.

Vodostaj u reci Rajni u Holandiji dostigao je najniži nivo za ceo period merenja.

Kako je saopšteno, u Holandiji, Nemačkoj i Češkoj ponovo je vidljivo takozvano „kamenje gladi“ u pojedinim predelima reka, gde je vodostaj zbog suše pao na rekordno nizak nivo.

Prema preliminarnim procenama, ovogodišnja suša mogla bi da bude najgora u poslednjih 500 godina.