Kandidati za lidere Britanije zaustavljaju nezavisnost Škotske

Kandidati za lidere Britanije zaustavljaju nezavisnost Škotske

LONDON – Dva kandidata koji se bore za sledećeg premijera Velike Britanije boriće se u utorak da se predstave kao branioci položaja Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu obećavajući više kontrole škotske vlade kako bi potkopali novi pritisak za nezavisnost.

Škotska nacionalna partija, koja je na čelu škotske poluautonomne vlade, želi da održi drugi referendum o nezavisnosti sledeće godine, koji bi mogao da pocepa petu najveću svetsku ekonomiju.

Veze koje drže zajedno četiri zemlje koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo – Englesku, Škotsku, Vels i Severnu Irsku – bile su ozbiljno nategnute tokom poslednjih šest godina zbog Bregzita i vladinog postupanja sa pandemijom.

Liz Trus, ministarka spoljnih poslova, i Riši Sunak, bivši ministar finansija, koji se takmiče za smenu premijera Borisa Džonsona, postavili su svoju politiku prema Škotskoj pre jedine izborne borbe u zemlji u utorak.

Oba kandidata žele više pažnje na rezultate škotske vlade u zdravstvu i obrazovanju. Škotska ima najveći broj smrtnih slučajeva od droge u Evropi i dve trećine stanovništva je ili gojazno ili gojazno, dok je u prošlogodišnjem izveštaju navedeno da je njen obrazovni sistem najslabiji u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Truss je obećala da će dati parlamentarnu privilegiju članovima škotskog parlamenta kako bi omogućila više kontrole vlade i rekla da će se zalagati za potpisivanje trgovinskog sporazuma sa Indijom kako bi se ukinule dugotrajne carine od 150 odsto na škotski viski, najveći pojedinačni izvozni proizvod zemlje.

„Potrudiću se da moja vlada učini sve kako bi osigurala da izabrani predstavnici pozovu na odgovornost decentralizovanu administraciju“, rekla je ona. „Kao nacija, zajedno smo jači i Velikoj Britaniji je Škotska potrebna isto koliko je Škotskoj potrebna Velika Britanija.

Birači u Škotskoj, koja ima oko 5,5 miliona stanovnika, odbacili su nezavisnost 2014. Ali škotska vlada kaže da odlazak Britanije iz Evropske unije, čemu se protivila većina Škota, znači da se pitanje mora staviti na drugo glasanje.

Sunak je rekao da će, ako postane premijer, narediti visokim zvaničnicima škotske vlade da prisustvuju godišnjim saslušanjima odbora britanskog parlamenta.

„SNP je predugo bio u stanju da prikriva svoje neuspehe birajući i birajući podatke koje objavljuje – ja bih to promenio, osiguravajući da se evidencija škotske vlade može smatrati odgovornom“, rekao je on.