Letonija šalje u Ukrajinu helikoptere Mi-17, Mi-21

Letonija šalje u Ukrajinu helikoptere Mi-17, Mi-21

Vazduhoplovstvo Ukrajine dobilo je četiri helikoptera koje je poklonila Letonija. U bliskoj budućnosti oni će u potpunosti biti uključeni u avijacijsku flotu Oružanih snaga Ukrajine.

„Ukrajinsko vazduhoplovstvo je upravo dobilo 4 helikoptera koje je poklonila Letonija – koji će uskoro biti uključeni u avijacijsku flotu ukrajinske vojske“, objavio je na Tviteru ministar odbrane Letonije Artis Pabriks.

On je takođe naglasio da „Zapad mora da podržava Ukrajinu dok se cela njena teritorija ne oslobodi od ruskih okupacionih snaga“.

Kako su preneli letonski mediji, dva helikoptera Mi-17 i dva helikoptera Mi-2 poslata su u Ukrajinu delimično rasklopljena. Pre isporuke helikopteri su ofarbani i jedan Mi-17 je remontovan. Vazduhoplovstvo Ukrajine počeće da koristi helikoptere za misije po završetku njihovog sklapanja.

Ruska Federacija je 24. februara započela novu etapu rata protiv Ukrajine – invaziju u punom obimu. Osvajači granatiraju i bombarduju mirne ukrajinske gradove i sela, ubijajući civilno stanovništvo. Demokratske zemlje uvode sankcije Ruskoj Federaciji i pružaju pomoć Ukrajini.

Letonija je jedna od zemalja koja je Ukrajini pružila najveću podršku udelom u svom bruto domaćem proizvodu. Letonija isporučuje Ukrajini oružje i ličnu opremu, bespilotne letelice, suve obroke, municiju, protivtenkovsko oružje i MANPADS Stinger.