Kijev komentariše saobraćajnu nesreću sa diplomatama u Beču

Kijev komentariše saobraćajnu nesreću sa diplomatama u Beču

Ukrajinsko diplomatsko osoblje učestvovalo je u saobraćajnoj nesreći u Beču, u kojoj je vozač pokušao da pobegne sa lica mesta i odbio je da ga policija testira na alkohol.

Austrijska policija saopštila je da je u petak u centru Beča jedan automobil udario u vozilo na crvenom semaforu. Austrijski list Kronen cajtung citira izvore koji navode da su automobilom koji je izazvao nesreću upravljali „visoko rangirani diplomati iz ukrajinske ambasade“, udarivši „punom brzinom“ u vozilo sa četiri nemačka turista.

Vozač je potom pokušao da pobegne, ali ga je nakon potere zaustavila policija, kojoj je navodno izvučeno oružje.

Vozač je odbio da uradi alkotest, dok je jedan od dvojice putnika bio pozitivan na alkohol. Međutim, policija je citirala svedoke koji su rekli da je vozač zamenio mesta sa suvozačem nakon nesreće.

Policija je saopštila da je jedan putnik u automobilu koji su zaustavili lakše povređen, kao i četiri osobe u drugom automobilu koji je učestvovao u incidentu.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko rekao je u subotu da ministarstvo radi na utvrđivanju okolnosti saobraćajne nesreće u austrijskoj prestonici i da sarađuje sa policijom po tom pitanju.

„Stav Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine je jasan: diplomatski status ne daje osoblju ukrajinskih diplomatskih misija pravo da krši saobraćajna pravila i ugrožava druge“, napisao je Nikolenko na Fejsbuku.

Diplomate stacionirane u inostranstvu obično imaju imunitet od krivičnog gonjenja osim ako im imunitet ne ukinu njihove matične zemlje.

Portparol je rekao da će odluke o „učesniku saobraćajne nesreće“ biti donete nakon uviđaja.