Estonija i Letonija prekinule saradnju sa Kinom

Estonija i Letonija prekinule saradnju sa Kinom

Još dve baltičke zemlje – Letonija i Estonija – u četvrtak su objavile nameru da se povuku iz formata saradnje Centralne i Istočne Evrope i Kine „16+1“, prenosi „Evropska istina“.

„Kineski format 17+1 je već bio suvišan i kontradiktoran pre povlačenja Litvanije. Letonija i Estonija se sada takođe povlače iz njega“, napisao je letonski ministar spoljnih poslova Gablielus Landsbergis na Tviteru.

On je pozvao i na stvaranje formata saradnje sa Kinom u okviru cele Evropske unije – „27+1“. Istovremeno, Landsbergis nije objasnio razloge za povlačenje dve baltičke zemlje iz formata.

Podsetimo, Litvanija je prošle godine izašla iz formata „17+1”, po čemu je dobila naziv „16+1”. Vilnjus je tada svoj potez objasnio željom za produbljivanjem odnosa sa Tajvanom, što je izazvalo oštru reakciju NR Kine.

Kako prenosi Politico, letonski i estonski zvaničnici mesecima su privatno razgovarali o želji da napuste format 16+1 i očigledno su odlučili da to učine na manje konfrontacijski način od Litvanije.

Poslednjih godina format „16+1” je sve više kritikovan unutar EU zbog želje Kine da seje razdor unutar bloka, kao i njene ne uvek korisne ekonomske saradnje sa Pekingom.

Podsetimo, format je osnovan u Budimpešti 2012. godine sa navedenim ciljem proširenja ekonomske saradnje Kine i Centralne i Istočne Evrope. Trenutno u formatu učestvuje devet zemalja EU: Bugarska, Hrvatska, Češka, Grčka, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

U inicijativu je uključeno i još pet zemalja koje nisu članice EU: Albanija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora i Srbija.