Šri Lanka traži od Kine da odloži posetu vojnog broda nakon protesta u Indiji

Šri Lanka traži od Kine da odloži posetu vojnog broda nakon protesta u Indiji

Šri Lanka je u ponedeljak saopštila da je zatražila od Kine da odloži planiranu posetu kineskog broda toj ostrvskoj zemlji nakon što je prvobitno odobrila njegov dolazak ove nedelje, popuštajući diplomatskom pritisku susedne Indije da zadrži vojni brod out.

Juan Vang 5 trebalo je da stigne u četvrtak u luku Hambantota koju su izgradili Kinezi i zakupili na jugu Šri Lanke na pet dana radi dopune. Trenutno plovi u istočnom Indijskom okeanu, navodi Refinitiv Eikon.

Strani bezbednosni analitičari opisuju Iuan Vang 5 kao jedan od najnovijih kineskih brodova za praćenje svemira, koji se koristi za praćenje lansiranja satelita, raketa i interkontinentalnih balističkih projektila. Pentagon kaže da brodovima Juan Vang upravljaju Strateške snage za podršku Narodne oslobodilačke armije.

Nju Delhi strahuje da će njegov veći i moćniji rival Kina koristiti Hambantotu kao vojnu bazu u indijskom dvorištu. Luka vredna 1,5 milijardi dolara nalazi se u blizini glavne transportne rute iz Azije u Evropu.

Ministarstvo spoljnih poslova Šri Lanke saopštilo je da je 12. jula odobrilo dolazak broda za ovaj mesec.

„Naknadno, u svetlu potrebe za daljim konsultacijama, ministarstvo je obavestilo ambasadu Narodne Republike Kine u Kolombu da odloži posetu pomenutog broda luci Hambantota“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Indija je krajem prošlog meseca saopštila da prati planiranu posetu broda, dodajući da će Nju Delhi zaštititi svoje bezbednosne i ekonomske interese. Indija je takođe uložila verbalni protest vladi Šri Lanke.

Upitan o kontroverzi oko broda, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je na redovnom brifingu za novinare da odnosi Kine sa Šri Lankom „nisu usmereni na treće strane“.

Odnosi između Indije i Kine su zategnuti otkako je pre dve godine u oružanim sukobima na njihovoj granici sa Himalaja poginulo najmanje 20 indijskih i četiri kineska vojnika.

I Kina i Indija pokušale su da prošire svoj uticaj na Šri Lanku, koja se suočava sa najgorom ekonomskom krizom u svojoj nezavisnoj istoriji, iako joj je Indija ove godine pružila više pomoći nego bilo koja druga nacija.