Španija izdvaja 53 miliona evra za podršku izbeglicama

Španija izdvaja 53 miliona evra za podršku izbeglicama

Vlada Španije odobrila je izdvajanje 52,8 miliona evra direktne finansijske pomoći Ukrajincima koji su dobili privremenu zaštitu u ovoj zemlji, saopštila je zamenica predsednika Vrhovne rade Olena Kondratiuk, prenosi Ukrinform pozivajući se na sajt parlamenta.

„Ovo je jedan od praktičnih rezultata moje radne posete Španiji – sastanci na visokom nivou u španskom parlamentu i vladi, upoznavanje sa aktivnostima centara i uslovima pružanja pomoći prisilnim ukrajinskim migrantima u ovoj zemlji“, rekao je Kondratjuk.

Sredstva će, posebno, ići autonomnim zajednicama u Španiji u kojima žive Ukrajinci. Očekuje se da će isplate novog paketa direktne pomoći iznositi 400 evra mesečno za odrasle i 100 evra za maloletne Ukrajince. Finansijska pomoć biće obezbeđena u roku od šest meseci.

„Španija je gostoljubivo ugostila više od 137.000 naših građana, što je četvrta najveća brojka među zemljama EU. Direktno sam razgovarao sa ministrom za inkluziju, socijalno osiguranje i migracije Hoseom Luisom Eskrivom o jačanju napora da se pruži podrška ukrajinskim migrantima u Španiji, koja je većina od kojih su žene, deca i starci“, rekao je Kondratiuk.