Uz pomoć Estonije Ukrajina počinje obnovu škola i vrtića

Uz pomoć Estonije Ukrajina počinje obnovu škola i vrtića

Rekonstrukcija škola i vrtića u Ukrajini počela je tokom posete estonskog ministra spoljnih poslova Urmasa Reinsalua Ukrajini, napisao je na Telegramu ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Ukrinform.

„Estonija podržava naš suverenitet i teritorijalni integritet ne rečima, već stvarnim koracima. Zahvalan sam ministru spoljnih poslova Estonije Urmasu Reinsaluu na ovoj poseti, tokom koje smo započeli obnovu najvažnije infrastrukture: škola i vrtića“, napisao je Zelenski.

On je rekao da je 2. avgusta u pograničnom gradu Ovruču u Žitomirskoj oblasti položena kapsula povodom početka izgradnje vrtića. U tom kontekstu, Zelenski je dodao: „Potpuna rekonstrukcija će oduzeti mnogo vremena i novca, ali početak je već bio.

Kako je saopštila predsednička pres služba, novoimenovani estonski ministar spoljnih poslova boravi u Ukrajini u svojoj prvoj stranoj poseti. Zelenski je zahvalio ministru na takvom signalu solidarnosti sa Ukrajinom. Istovremeno je napomenuo da nema potrebe dokazivati podršku Estonije, jer Ukrajinci to znaju i cene.

Zelenski je rekao da je tokom posete Reinsalua u pograničnom gradu Ovruču u Žitomirskoj oblasti položena kapsula povodom početka izgradnje prvog vrtića u okviru Plana brzog oporavka. Ovo je prvi od 15 objekata opšte infrastrukture koje je Žitomirska oblasna državna uprava predala na razmatranje estonskoj vladi za pomoć u rekonstrukciji regiona.

„Sva rekonstrukcija – razumemo da je to velika suma novca, mnogo posla i dugo vremena, a glavni poslovi će se obaviti nakon završetka rata. Ali postoji hitna pomoć koja je potrebna sada, pre nego što početak školske godine, obrazovni proces. To je izgradnja i obnova škola i vrtića, univerziteta, kao i domova za prisilno raseljena lica“, rekao je Zelenski.

On je dodao da je Ukrajina dobila potvrdu o učešću u sprovođenju plana rekonstrukcije od mnogih država, ali je Estonija prva počela da sprovodi projekat.

„Želim da vam se zahvalim što ste započeli ovaj proces. Ovo je prva prilika za nas. Zahvalni smo da je vaša zemlja započela ovaj posao. Zahvalan sam vladi Estonije i Estonaca“, rekao je Zelenski.

On je napomenuo da ovo nije jedini slučaj kada Estonija prva pruža podršku Ukrajini. To je bila jedna od prvih država koja je podržala Ukrajinu po pitanju obezbeđivanja oružja.

„Ovo je danas najvažniji prioritet na bojnom polju. A to je bilo posebno opipljivo na samom početku rata, kada svet još nije bio ujedinjen njegovom pomoći. Ali bilo je nekoliko zemalja koje su pomagale od prvog dana“, rekao je on. rekao.

Pored toga, Zelenski je istakao značaj za Ukrajinu dosledne podrške Estonije politici sankcija protiv zemlje agresora, kao i njenom kursu evropskih integracija.