Ukrajina poziva Liban da blokira isplovljavanje broda sa žitom

Ukrajina poziva Liban da blokira isplovljavanje broda sa žitom

Ambasador Ukrajine u Libanu u sredu je insistirao da sirijski brod koji je pristao u libanskoj luci prevozi ukradeno ukrajinsko žito i pozvao Liban da blokira isplovljavanje broda.

Tvrdnja dolazi samo nekoliko dana pre nego što ta mala zemlja u nedostatku novca primi prvu pošiljku žita iz Ukrajine od početka ruske invazije pre više od pet meseci.

Laodikeja pod sirijskom zastavom usidrena je u luci Tripoli otkako je stigla prošlog četvrtka, noseći 10.000 tona pšeničnog brašna i ječma. Ukrajina kaže da je žito ukrala Rusija.

Ukrajinski ambasador u Libanu Ihor Ostaš pozvao je Liban da ne dozvoli da brod napusti luku.

Ministarstvo finansija SAD sankcionisalo je brod 2015. godine zbog njegove povezanosti sa sirijskom vladom predsednika Bašara Asada, bliskog političkog i vojnog saveznika Moskve.

Visoki libanski carinski zvaničnik rekao je u petak da su ukrajinske tvrdnje da se na brodu nalazila ukradena roba netačne i da su papiri broda izgledali uredno nakon inspekcije.

Liban, koji je već u krizi sakaćene ekonomske i političke krize, našao se upleten u posledice ruskog rata u Ukrajini. Sudija je u ponedeljak naredio Laodikiji da ne isplovi 72 sata, na zahtev Kijeva. Međutim, generalni tužilac Libana je sledećeg dana odlučio da brod može da isplovi.

Laodikeja je sada slobodna da ide kada prođu ta 72 sata, ali bi to razbesnelo Ukrajinu. Ruska diplomatska misija u Libanu pohvalila je taj potez, optužujući Ukrajinu da laže o tovaru i pokušava da naruši odnose između Moskve i Bejruta.

Ostaš je na konferenciji za novinare u sredu predstavio dokumente i mapu putovanja i tereta Laodikije. On je rekao da dokazi kijevskih bezbednosnih agencija i pravosuđa ukazuju da je u brodu bila ukradena roba.

„Naravno da je važno razumeti da bismo želeli da prođemo kroz pravne procedure da… pružimo sve moguće dokaze i dokaze ukrajinske strane“, rekao je Ostaš. On je predstavio fotografiju onoga što se čini da je Laodikeja utovarena tovarom na poluostrvu Krim koji je anektirao Rusiju.

Neprekidna gužva oko Laodikije dolazi kada je prvi brod za žito sa 26.000 tona ukrajinskog kukuruza na brodu Razoni koji plovi pod zastavom Sijera Leonea ušao u turski moreuz Bosfor na putu do luke Tripoli u Libanu. To je prvi brod za žito koji je krenuo iz ratom razorene zemlje od ruske invazije krajem februara.

Libanski zvaničnik rekao je agenciji Asošiejted pres u sredu da se očekuje da će brodu trebati oko četiri dana da stigne u Liban iz Istanbula nakon što je pretresen.

Nakon što je izneo najnovije dokaze Kijeva o Laodikeji, Ostaš se okrenuo Razoni, za koji je rekao za razliku od sirijskog broda koji je nosio „na legalan način, a ne ukradeno, originalno ukrajinsko žito“.

Liban je osudio rusku invaziju na Ukrajinu u februaru, što je razbesnelo Moskvu i njene saveznike u Bejrutu. Ostaš je ponovo pohvalio Liban što je zauzeo ovu poziciju.

Pošiljke stižu u vreme kada Liban pati od krize bezbednosti hrane, sa rastućom inflacijom hrane, nestašicom pšenice i linijama za hleb. Tri četvrtine njenog stanovništva živi u siromaštvu.