U Britaniji promenjena pravila glasanja za Džonsonovog naslednika zbog bezbednosnih pretnji

U Britaniji promenjena pravila glasanja za Džonsonovog naslednika zbog bezbednosnih pretnji

Britanska vladajuća Konzervativna partija saopštila je u sredu da je odložila slanje glasačkih listića za izbore za rukovodstvo stranke nakon što su obaveštajne agencije upozorile na rizik od prevare, piše „Evropska istina“, prenosi AP.

Glasački listići trebalo je da budu poslati ranije ove nedelje za oko 180.000 članova stranke, koji biraju novog lidera stranke i zemlje.

Stranka je saopštila da je odlučila da „pojača mere bezbednosti“ po savetu Nacionalnog centra za sajber bezbednost, koji je deo britanske elektronske špijunske agencije GCHK.

Stranka je nameravala da omogući članovima da glasaju onlajn ili poštom, uz opciju da promene svoju odluku pre nego što se glasanje zatvori 2. septembra. Svaki član će sada dobiti jedinstveni kod koji omogućava jedno, nepromenljivo glasanje bilo na mreži ili putem pošte.

Članovi stranke treba da dobiju svoje glasačke listiće do 11. avgusta.

Nacionalni centar za sajber bezbednost saopštio je da je „savetovao Konzervativnu stranku o bezbednosnim pitanjima za onlajn glasanje, ali nije pružio detalje saveta. Dejli telegraf je izvestio da su promene napravljene kao odgovor na zabrinutost zbog ranjivosti glasanja proces hakerima, a ne zbog određene pretnje grupe ili države.

Džejmi Mekol, stručnjak za sajber bezbednost u odbrambenom istraživačkom centru Roial Joint Services Instituta, rekao je da je malo verovatno da će Rusija nastojati da se direktno meša u trku za vođstvo Konzervativne stranke jer rezultat neće promeniti politiku Velike Britanije. Oba kandidata na izborima su snažne pristalice Ukrajine.

Ali on je rekao da bi izbori mogli biti povod za „nekog ko samo želi da izazove malo nevolje“.

Članovi Konzervativne stranke biraju između ministarke spoljnih poslova Liz Trus i bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka.

Pobednik će biti proglašen 5. septembra, a on će automatski postati premijer.

Sunakove pristalice se nadaju da će mu odlaganje dati vremena da smanji jaz u odnosu na favorita trke Trusa, koji vodi u anketama članova stranke i ima podršku nekoliko ministara.

Podsetimo, Trus je obećao da će, po ugledu na Borisa Džonsona, biti „najveći prijatelj” Ukrajine, ako pobedi na izborima za mesto lidera konzervativaca.