Fon der Lajen: Rasna diskriminacija suprotna EU vrednostima

Fon der Lajen: Rasna diskriminacija suprotna EU vrednostima

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da je „rasna diskriminacija“ suprotna vrednostima Evropske unije, odgovarajući na pitanje u vezi sa izjavama mađarskog premijera Viktora Orbana o „mešanju rasa“, prenosi AFP.

Iako nije eksplicitno osudila izjave mađarskog lidera koje su izazvale pometnju pre svega u Vašingtonu, fon der Lajen je podsetila da „sve zemlje članice EU, uključujući i Mađarsku” treba da poštuju zajedničke univerzalne vrednosti o kojima se „ne može pregovarati”.

„Diskriminisati na osnovu rase znači gaziti vrednosti“ sadržane u evropskim i međunarodnim ugovorima, rekla je fon der Lajen u intervjuu za slovački portal aktualiti.sk.

„Evropska unija se zasniva na jednakosti, toleranciji, poštenju i pravdi“, dodala je ona.

Fon der Lajen do sada nije javno reagovala na Orbanove izjave. Portparol Evropske komisije, upitan u utorak, rekao je da EK „nikada ne komentariše izjave evropskih političkih zvaničnika“.

Uz osude iz SAD, reči mađarskog lidera izazvale su ostavku jednog od njegovih savetnika koji je osudio „čisti nacistički tekst“, kao i osudu Međunarodnog komiteta Aušvica, koji je „zgrožen“ govorom.

Orban je tokom prošlonedeljnog govora u Rumuniji rekao da „postoji svet u kome se Evropljani mešaju sa ljudima koji dolaze“ izvan kontinenta, što je „svet mešanih rasa“.

S druge strane, nastavio je Orban, postoji Karpatski basen gde se mešaju Evropljani poput Mađara, Rumuna i Slovaka.

„Spremni smo da se mešamo, ali ne želimo da postanemo mešanci“, rekao je on.

Orban izazvao negodovanje izjavom o „mešanju rasa” u Evropi