Ukrajina dobija 5 miliona dolara od Katara za medicinsku negu

Ukrajina dobija 5 miliona dolara od Katara za medicinsku negu

Ukrajinsko ministarstvo zdravlja dobilo je 5 miliona dolara od Katarskog fonda za razvoj kao deo platforme za prikupljanje sredstava United24.

Ovo ministarstvo navodi u saopštenju objavljenom na njegovom sajtu, prenosi Ukrinform.

Kako se navodi, sredstva će biti iskorišćena za kupovinu vozila hitne pomoći i aparata za anesteziju za inhalacionu anesteziju tokom operacija u medicinskim ustanovama.

„Prvi put u dva meseca rada United24, veliki fond je dao doprinos medicinskoj nezi. Takve donacije iz fondova su nam od ključne važnosti, jer razumemo da jednom uplatom možemo da pokrijemo velike potrebe“, rekao je ukrajinski Ministar zdravlja Viktor Liashko.

On je zahvalio fondu na „značajnom doprinosu spasavanju života“. „Pozivamo i druge organizacije da sarađuju kako bi se sredstva prikupljena za pomoć Ukrajincima koristila efikasno i svrsishodno“, dodao je on.

Predsednik Volodimir Zelenski je 17. maja potpisao ukaz o inicijativi za stvaranje nacionalnog brenda United24 kako bi se ujedinili napori međunarodnih partnera u podršci Ukrajini.

Očekuje se da će platforma za prikupljanje sredstava United24 postati „jedinstveni prozor“ za donacije dobrotvornih organizacija, međunarodnih partnera i građana u cilju podrške Ukrajini u sledećim oblastima: pomoć Oružanim snagama, humanitarna, medicinska pomoć i pomoć deci, oporavak infrastrukture , digitalni i informacioni otpor oružanoj agresiji.

Od 23. jula prikupljeno je više od 5 milijardi dolara za podršku Ukrajini preko platforme United24.