Turska veruje da će „sporazum o žitu“ približiti Ukrajinu i Rusiju miru

Turska veruje da će „sporazum o žitu“ približiti Ukrajinu i Rusiju miru

Na konferenciji za novinare u četvrtak, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izrazio je nadu da sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskog žita morem može doprineti mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Anadolu.

Prema Čavušogluu, nakon „sporazuma o žitu“ neophodno je koncentrisati napore na primirje u Ukrajini.

„To se može postići ne samo naporima Ministarstva spoljnih poslova, već i na drugim nivoima. Ako su strane spremne za pregovore. Pre ili kasnije, svaki rat se završava za diplomatskim stolom. Stoga Ankara pravi napori da se obnovi pregovarački proces. Svaki pravedni mir zadovoljava interese svih strana“, rekao je on.

Šef turskog ministarstva spoljnih poslova je napomenuo da su Istanbulski sporazumi otklonili prepreke na putu trgovine hranom ne samo Ukrajine, već i Rusije.

„Turska se zalaže za nesmetano sprovođenje ovih sporazuma. Ako inicijativa bude uspešna, stvoriće se preduslovi za jačanje atmosfere poverenja između Ruske Federacije i Ukrajine. Sporazumi o žitu mogu da približe strane miru“, navodi se u saopštenju. smatra ministar.

Kako je saopšteno, prošlog petka u Istanbulu Turska, Rusija, Ukrajina i UN potpisale su inicijativu za blokiranje izvoza ukrajinske hrane morskim putem.

Već sledećeg dana nakon potpisivanja sporazuma, Rusija ga je prekršila granatirajući luku Odesa, što su osudile UN, EU i SAD, a Ankara je pozvala strane da ispune postignute dogovore.

Pročitajte i: Hlebno mesto: kakvu je ulogu Turska odabrala u „sporazumu o žitu“ i zašto zatvara oči pred delovanjem Ruske Federacije.