Moldavija je produžila vanredno stanje za još 60 dana zbog rata u Ukrajini

Moldavija je produžila vanredno stanje za još 60 dana zbog rata u Ukrajini

Parlament Moldavije je u četvrtak većinom glasova podržao predlog vlade o produženju vanrednog stanja u vezi sa ratom u Ukrajini, krizom u energetskom sektoru i potrebom daljeg rešavanja izbegličkog problema, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Njuzmejker.

Za produženje vanrednog stanja glasala su 52 poslanika vladajuće stranke Akcija i solidarnost. Odbrojavanje od 60 dana, za koje su poslanici produžili vanredno stanje, počeće 8. avgusta.

Premijerka Moldavije, Natalija Havrilica, objasnila je potrebu da se vanredno stanje nastavi ratom u Ukrajini i njegovim posledicama: „Logističke veze su prekinute. Rizik od gladi ostaje u mnogim zemljama. Cene energenata rastu, a ekonomski situacija u svetu je veoma teška… Blokada ukrajinskih luka utiče na naš uvoz i izvoz“.

Blok komunista i socijalista ranije je saopštio da su odbili da glasaju za produženje vanrednog stanja i napustili skupštinsku salu. Prema rečima socijalističkog potpredsednika parlamenta Vlada Batrinčija, režim NS će imati negativan uticaj na nacionalnu ekonomiju.

Vanredno stanje u Moldaviji je na snazi od početka invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara. Već je nekoliko puta produžen. Ranije je šef moldavske vlade tvrdio da će vanredno stanje u Moldaviji biti na snazi sve dok traje rat u Ukrajini, što stvara rizike i za republiku.