Kanada: Naoružani napadač ubio dve osobe

Kanada: Naoružani napadač ubio dve osobe

VANKUVER – Naoružani napadač koji je ciljao beskućnike ubio je dva muškarca u predgrađu Vankuvera u Britanskoj Kolumbiji i ranio još dvojicu pre nego što ga je policija upucala i ubila, saopštile su u ponedeljak vlasti.

Dokazi o divljanju bili su razbacani po spavaćoj zajednici u Lengliju, uključujući prevrnuti bicikl koji je prosuo stvari osobe na ulicu i kolica za kupovinu sa nečijim stvarima.

Kraljevska kanadska konjička policija saopštila je da se tim za hitne slučajeve suočio sa osumnjičenim nedaleko od mesta gde je pronađen muškarac sa hicem u nogu. Tokom interakcije sa policijom, osumnjičeni je upucan i proglašen mrtvim na licu mesta, saopštile su vlasti.

Načelnik policije Galib Bajani rekao je da vlasti ne znaju motive pucnjave niti da li je postojala veza između ubice i žrtava.

Takvi napadi su retki u Kanadi, koja ima stroge zakone o oružju.

Pored muškarca sa ranom na nozi, ranjena je i žena koja je u kritičnom stanju, saopštila je policija.

Pucnjava je uzburkala Lengli, grad od oko 29.000 stanovnika koji se nalazi oko 48 kilometara jugoistočno od Vankuvera. Grad ima razne prodavnice i restorane i ima skoro 350 hektara (142 hektara) parkova. Mnogi stanovnici su se preselili u Lengli zbog jeftinijeg stanovanja i putovali do Vankuvera, najvećeg grada u provinciji Britanska Kolumbija.

Rano ujutru, policija je objavila upozorenje putem mobilnog telefona rekavši da su na mestu nekoliko pucnjava „u kojima su učestvovale prolazne žrtve“. Dok je većina pucnjave bila u centru Lenglija, jedna prijavljena pucnjava je bila u susednom gradu Lengli.

Nakon što je počela pucnjava, vozila hitne pomoći i policijska vozila su se ukrcala u tržni centar. Područje je ograđeno žutom policijskom trakom, a glavna raskrsnica je zatvorena. Nad jednim od mesta zločina postavljen je crni šator. Tim za ubistva potvrdio je na društvenim mrežama da su njegovi istražitelji raspoređeni u Lengli da pomognu.

Neobeleženi policijski terenac na jednoj od scena pucnjave, u blizini autobuske stanice, imao je najmanje sedam rupa od metaka u vetrobranskom staklu i jednu kroz prozor vozača.

Masovna pucnjava su manje uobičajena u Kanadi nego u Sjedinjenim Državama. Najsmrtonosnije divljanje oružja u istoriji Kanade dogodilo se 2020. godine kada je muškarac prerušen u policajca pucao u ljude u njihovim domovima i palio širom provincije Nova Škotska, ubivši 22 osobe.

Zemlja je revidirala svoje zakone o kontroli oružja nakon što je napadač ubio 14 žena i sebe 1989. na koledžu Ecole Politechnikue u Montrealu.

Sada je nelegalno posedovanje neregistrovanog pištolja ili bilo koje vrste brzometnog oružja u Kanadi. Za kupovinu oružja, zemlja takođe zahteva obuku, ličnu procenu rizika, dve preporuke, obaveštenje supružnika i proveru krivičnih dosijea.