Zelenski: Odnosi Ukrajine sa Gvatemalom su most ka Latinskoj Americi

Zelenski: Odnosi Ukrajine sa Gvatemalom su most ka Latinskoj Americi

Uspostavljanje odnosa Ukrajine sa Gvatemalom je važno jer će pomoći uspostavljanju odnosa sa čitavom Latinskom Amerikom.

„Danas je održana poseta predsednika Gvatemale Kijevu – prva u svim godinama naše nezavisnosti. A stvar nije samo u tome što smo dobili punu podršku ove latinoameričke države, već i u tome što su naši odnosi sa njom most ka celom regionu Latinske Amerike“, rekao je u večernjem obraćanju ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Zelenski je izrazio zahvalnost Gvatemali i predsedniku Đamateju na principijelnoj i doslednoj osudi ruske agresije i učešću u odbrani međunarodnog pravnog poretka.

„Posle pregovora, siguran sam da će se stav Ukrajine čuti u Latinskoj Americi. Sa gospodinom predsednikom smo se dogovorili o ukidanju viznih ograničenja i ponovnom pokretanju trgovinsko-ekonomskih odnosa između naših zemalja“, dodao je predsednik.

On je takođe napomenuo da ukrajinska diplomatija postepeno otvara nove široke pravce za društvo – Centralnu i Južnu Ameriku, Afriku, zemlje arapskog sveta, južnu i jugoistočnu Aziju.

„Krize koje stvara Rusija utiču na sve u svetu i niko neće uspeti da ostane po strani kada Rusija izazove haos na tržištu hrane, na energetskim tržištima ili jednostavno u međunarodnim odnosima“, rekao je Zelenski.

Kako je saopšteno, u Kijevu je održan sastanak predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i predsednika Republike Gvatemale Alehandra Đamateija.

Ovo je prva poseta najvišeg nivoa u istoriji bilateralnih odnosa Ukrajine i Republike Gvatemale. Predsednici su konstatovali obnavljanje interesovanja za razvoj kontakata između dve države, kao i odsustvo protivrečnosti među njima u pristupima rešavanju globalnih pitanja savremenih međunarodnih odnosa.