Češka: Rušenje farme svinja izgrađena na mestu nekadašnjeg koncentracionog logora za Rome

Češka: Rušenje farme svinja izgrađena na mestu nekadašnjeg koncentracionog logora za Rome

U češkom selu Leti, koje se nalazi u Južnoj Češkoj, u petak je počelo demontiranje farme svinja izgrađene na mestu nekadašnjeg koncentracionog logora za Rome, prenosi „Evropska istina“.

Tokom Drugog svetskog rata u Letiju je delovao koncentracioni logor, u kome je, prema istoričarima, od avgusta 1942. do maja 1943. godine bilo zatvoreno više od 1.300 Roma. Od toga je 327 umrlo, a više od 500 je prebačeno u Aušvic.

Sedamdesetih godina prošlog veka na mestu koncentracionog logora izgrađena je farma svinja. To je izazvalo ogorčenje među češkim Romima, koji su već bili diskriminisani u zemlji. Devedesetih godina prošlog veka podignuto je spomen obeležje poginulim Romima na 300 metara od salaša.

Vlasti su tek 2018. godine kupile farmu svinja i obavezale se da je sruše, čime su stavljene tačke na dugogodišnje sporove između političara i Roma oko istorije Letiva.

U petak je počela tek prva, pripremna faza demontaže zgrade – radovi će početi u novembru, a već u proleće 2023. češke vlasti planiraju da počnu podizanje spomen-obeležja poginulima u koncentracionom logoru na mestu g. farma svinja.

Ukupna cena radova procenjena je na 100 miliona čeških kruna. Deo njih će izdvojiti država, deo privatni donatori.

Prema popisu iz 2011. godine, u Češkoj živi nešto više od 13.000 Roma ili 0,2% ukupnog stanovništva. Ali ovaj broj je verovatno i veći: postoje podaci o 250-300 hiljada Roma u Češkoj.