Porast potražnje za putovanjima bez obzira na povećanje cena

Porast potražnje za putovanjima bez obzira na povećanje cena

Američki prevoznici se bore da nadoknade veće troškove iako im je rastuća potražnja za putovanjima dala snažnu moć pri određivanju cena, što postavlja pitanja o njihovoj sposobnosti da zaštite profit kada potražnja potrošača omekša.

Te brige uništavaju akcije avio-kompanija, udaljavajući fokus od onoga što se oblikuje u sezonu najjačih zarada u industriji u poslednje tri godine.

Akcije American Airlines Group Inc (AAL.O) i United Airlines (UAL.O) pale su u četvrtak za više od 9% čak i nakon što su oba prevoznika objavila svoj prvi kvartalni profit bez pomoći američke vlade od početka pandemije COVID-19.

Avio-kompanije očekuju da će se potražnja za putovanjima zadržati čak i u drugoj polovini godine, jer ima malo dokaza o višim cenama karata, stalno visokoj inflaciji i rastućim kamatnim stopama koje ograničavaju potrošnju potrošača.

Ali nedostatak osoblja i nedostatak aviona otežali su povećanje kapaciteta i potpuno iskorištavanje rastuće potražnje. U stvari, prevoznici su bili primorani da smanje letove i izvrše skupa prilagođavanja osoblja kako bi izbegli otkazivanja i kašnjenja, povećavajući operativne troškove.

American, United i Delta Air Lines (DAL.N) ne vide smanjenje pritiska u troškovima ove godine jer im ograničenja kapaciteta ne dozvoljavaju da obavljaju onoliko letova kao pre pandemije.

Delta ne planira da dodaje više letova do kraja godine. Slično tome, Junajted namerava da zadrži svoj kapacitet ispod nivoa pre pandemije u tekućem i četvrtom kvartalu.

Da bi obezbedili adekvatno osoblje, oni su primorani da troše više. Delta, na primer, očekuje da će ove godine potrošiti preko 700 miliona dolara na prekovremene i premium plate, 50% više nego u 2019.

Prevoznici su takođe sputani građevinskim projektima na aerodromima i kadrovskim prazninama među kontrolorima vazdušnog saobraćaja. Junajted je rekao da će smanjiti 200 letova dnevno u Njuarku u septembru kao rezultat izgradnje piste.

Izvršni direktor Uniteda Skot Kirbi rekao je da će kompanija dati prioritet operativnoj pouzdanosti prekomernim brojem zaposlenih dok se celokupna vazduhoplovna infrastruktura ne vrati u normalu.

„To znači da će biti pritisaka na troškove“, rekao je Kirbi investitorima na pozivu o zaradi.

Sindikati i neki analitičari okrivljuju odluku industrije da otpusti hiljade radnika na vrhuncu pandemije koronavirusa 2020. za kadrovske izazove. Prevoznici su agresivno zapošljavali, ali zbog zaostalih obuka i dalje nema dovoljno osoblja.

U međuvremenu, žurba za zapošljavanjem povećava troškove rada.

Amerika je ponudila svojim pilotima povećanje osnovne plate od oko 17 odsto nakon što je Junajted pristao na dvocifreno povećanje plata za svoje pilote. Da bi privukao i zadržao talente, avioprevoznik sa sedištem u Teksasu je takođe najavio velika povećanja plata za pilote u svojim regionalnim prevoznicima.

„Kao industrija, plate pilota će se povećati“, rekao je američki izvršni direktor Robert Isom. „I to je nešto što će industrija u celini morati da proba.“

Avio-kompanije se takođe suočavaju sa višim troškovima goriva, ali se očekuje da će pad globalnih cena doneti olakšanje. Ipak, Junajted je upozorio da će više cene goriva biti nova normala za industriju. Očekuje se da će njen račun za gorivo ove godine biti veći za 9 milijardi dolara nego u 2019.

Snažna potražnja potrošača je do sada omogućavala prevoznicima da ublaže inflatorni pritisak višim cenama karata. Analitičari, međutim, nisu sigurni da će imati istu moć pri određivanju cena na jesen kada se rezervacije za putovanja u slobodno vreme usporavaju.

Kristofer Rejt, viši analitičar u Third Bridgeu, rekao je da će potrošnja na poslovna putovanja morati da se smanji.

Ali borba industrije da vrati poslovanje na glatkiji kolosek, kao i sve lošija ekonomija, bacili su senku na potražnju za poslovnim putovanjima. Mnoge kompanije su već počele da stežu svoje tašne.

„Avioindustrija je u osnovi manje profitabilna nego što je bila pre pandemije“, rekao je Raite. „Ako želimo da vidimo da se korporacije smanjuju, to bi bio loš znak za avio-kompanije.