Napadač u Bafalu optužen po 27 tačaka

Napadač u Bafalu optužen po 27 tačaka

Federalna velika porota podigla je optužnicu protiv 19-godišnjeg belca koji je navodno ubio 10 crnaca u prodavnici Bafalo u maju po više od dve desetine tačaka optužbi za mržnju i vatreno oružje, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo pravde. Optužnica dolazi samo dan pre nego što je ponovo otvorena prodavnica prehrambenih proizvoda Tops, u kojoj je došlo do masovne pucnjave.

Optužnica tereti da je Pejton Gendron, koja je u vreme pucnjave imala 18 godina, prekršila savezni zakon o zločinima iz mržnje „hotimično izazivajući smrt žrtava zbog njihove stvarne i pretpostavljene rase i boje kože“. Prema njegovom manifestu, Gendron je na crnce gledao kao na „zamjenjivače“, što je znak rasističkoj teoriji da „globalne elite“ zamjenjuju bijelce ljudima boje kože. Policija je saopštila da se vozio 200 milja od svoje kuće do istočne strane grada zbog velike koncentracije crnih stanovnika u poštanskom broju gde se nalazi Tops, jedina prodavnica prehrambenih proizvoda u ovoj oblasti.

Zločini iz mržnje protiv crnih Amerikanaca su porasli poslednjih godina. Podaci FBI pokazuju da su Crni Amerikanci činili više od polovine žrtava zločina iz mržnje na meti njihove rase, etničke pripadnosti ili porekla u Sjedinjenim Državama. Između 2019. i 2020. godine, incidenti zločina iz mržnje protiv crnačkih Amerikanaca porasli su za 46%, prema analizi podataka FBI-a koju je uradio Njujork tajms.

Brajan Levin, direktor Centra za proučavanje mržnje i ekstremizma na Državnom univerzitetu Kalifornije, San Bernardino, rekao je za Gardijan da su ti uzlazni trendovi u zločinima iz mržnje protiv crnaca, koji su počeli nakon ubistva Džordža Flojda i protesta protiv rasne pravde, nastavljeni su do 2021. On je citirao preliminarnu analizu podataka o zločinima u više od deset američkih gradova koja je otkrila da su zločini iz mržnje protiv crnaca porasli za 16% u 2021. Crni Amerikanci su bili najcilja grupa u većini gradova osim Njujorka, gde su antisemitski zločini su najveći. Štaviše, zločini nad Amerikancima azijskog porekla porasli su za neverovatnih 339% u gradovima koje je proučavao centar.

Levin je dodao da akcije ministarstva pravde predstavljaju značajan, obnovljen pristup za agenciju da podigne optužbe za zločine iz mržnje povrh optužbi na državnom nivou nakon usporavanja pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom. Početkom juna, velika porota je optužila Gendrona po optužbama u državi Njujork za ubistvo, domaći terorizam motivisan mržnjom i posedovanje oružja. Gendron bi se mogao suočiti sa maksimalnom doživotnom robijom ili smrtnom kaznom.

„U prošlosti, generalno, ako je država uspešno procesuirala slučaj, savezna vlada ne bi“, kaže Levin. „I državna i savezna tužilaštva u kojima su ljudi zapravo optuženi za zločine iz mržnje su relativno niska. Nedavno, krajem februara, federalna velika porota osudila je trojicu belaca zbog optužbi za zločine iz mržnje i pokušaja kidnapovanja za ubistvo Ahmauda Arberija, crnca koji je džogirao u Brunsviku, u Džordžiji, pre nego što je juren i ubijen.

Masovna pucnjava u Bufalu odrazila je porast aktivnosti bele rase koji se poklapa sa porastom antisemitskih, antiazijskih i posebno zločina iz mržnje protiv crnaca poslednjih godina, kaže Levin. Ali sada primećuje „žešće angažovanje” ministarstva pravde u procesuiranju i suzbijanju porasta zločina iz mržnje. „Ministarstvo pravde u potpunosti prepoznaje pretnju koju nasilje belaca predstavlja po bezbednost američkog naroda i američke demokratije“, rekao je američki državni tužilac Merik Garland u saopštenju.

„Nastavićemo da budemo neumoljivi u našim naporima da se borimo protiv zločina iz mržnje, da podržimo zajednice koje oni terorišu i da smatramo odgovornim one koji ih počine.