Indonezija: Ograničenje cene ruske nafte neće rešiti energetsku krizu

Indonezija: Ograničenje cene ruske nafte neće rešiti energetsku krizu

Ograničenja koje su predložile SAD u pogledu cene ruske nafte mogla bi dodatno da pogoršaju globalnu energetsku krizu, jer ne bi pomogle u rešavanju problema snabdevanja sa kojima se svet suočava, rekao je indonežanski ministar finansija Šri Muljani Indravati za CNBC u petak.

Prema rečima zvaničnika, cene energije su visoke jer potražnja nadmašuje ponudu, koja je već poremećena zbog ruske vojne operacije u Ukrajini i kasnijih zapadnih sankcija koje su usmerene na energetski sektor zemlje.

„Postavljanje ograničenja definitivno neće rešiti problem, jer se radi o količini koja nije adekvatna, u poređenju sa potražnjom koja postoji“, rekao je Indravati, obraćajući se novinarima na marginama sastanka G20 za finansije. ministri i guverneri centralnih banaka na Baliju, Indonezija.

Zvaničnik je dodao da će se jaz između ponude i potražnje samo povećavati u narednim mesecima kako se bliži grejna sezona.

Indravatijeve izjave dolaze usred putovanja američkog ministra finansija Dženet Jelen u Aziju, tokom kojeg ona želi da dobije podršku za mehanizam za ograničavanje cena. Jelen je u sredu nazvala ograničenje cena „jednom od naših najmoćnijih oruđa“ za borbu protiv inflacije.

Takođe u sredu, pomoćnica državnog sekretara američkog Biroa za evropska i evroazijska pitanja Moli Montgomeri rekla je da Vašington na predloženi mehanizam gleda kao na priliku da se manje plaća za uvoz ruske energije i stabilizuje globalno tržište nafte.

Analitičari, međutim, sumnjaju da li će ta mera funkcionisati, jer bi Rusija mogla da odluči da ne prodaje svoju naftu po ceni koju je odredio Vašington. Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan nedavno je rekao da će za uvođenje mehanizma za ograničavanje cena biti potrebno vreme, jer mnogi detalji moraju da se reše pre nego što se finalizuje.

SAD pokušavaju da ubede Indiju i Kinu da podrže ograničenje cena, ali stručnjaci sumnjaju da će se složiti, pošto obe zemlje trenutno zalihe ruske sirove nafte uz velike popuste.

Indravati je rekao da je izvor trenutne krize sukob u Ukrajini.

„Upravo zbog tog rata, čitav poremećaj ovog snabdevanja, kao i onda implikacija rata u smislu sankcija – čak stvara složeniju situaciju“, rekla je ona, misleći na zabranu SAD ruske nafte. uvoza i delimičnog embarga EU na naftu.