SAD dozvolile trgovinu sa Rusijom za određene kategorije

SAD dozvolile trgovinu sa Rusijom za određene kategorije

Američko ministarstvo finansija objavilo je u petak opšte dozvole koje dozvoljavaju trgovinu sa Rusijom određenim kategorijama robe, prenosi „Evropska istina“.

Konkretno, SAD su ukinule sankcije na trgovinu ruskim prehrambenim proizvodima, semenom, đubrivima, reproduktivnim materijalom za uzgoj životinja, lekovima i medicinskom opremom.

Američko ministarstvo finansija je razjasnilo i obim sankcija Rusiji u oblasti telekomunikacija i internet tehnologija, kao i finansijskih usluga.

Agencija je naglasila da nije zabranila izvoz poljoprivrednih proizvoda i đubriva u Rusiju.

„Sjedinjene Države nisu uvele sankcije na proizvodnju, proizvodnju, prodaju ili transport poljoprivrednih dobara (uključujući đubriva), poljoprivredne opreme i lekova koji se odnose na Rusiju“, navodi se u izveštaju.

Uz posebnu opštu licencu, SAD su do 16. decembra dozvolile da obavljaju transakcije sa grupom kompanija SEFE Securing Energi for Europe GmbH – bivšom podružnicom ruskog „Gasproma” Gazprom Germania GmbH.

Podsećanja radi, grupa kompanija je od aprila pod kontrolom nemačkog regulatora, a u julu je nemačka savezna vlada usvojila zakon kojim se vladi dozvoljava otkup udela u grupi.

Osim toga, sa sankcije je isključena kazahstanska „ćerka“ ruske „Alfa-banke“, koja je zajedno sa svojim suvlasnikom, ruskim oligarhom Mihailom Fridmanom, pod sankcijama EU i SAD.

Rusija tvrdi da je spremna da izveze desetine miliona tona žitarica „ako Zapad prestane da blokira snabdevanje hranom”. Prema Ukrajini, takve izjave pokazuju da Moskva nastavlja da izmišlja opravdanja za svoju agresiju.