MMF: Rat značajno pomračuje globalne ekonomske izglede

MMF: Rat značajno pomračuje globalne ekonomske izglede

Rat u Ukrajini značajno je pomračio ovogodišnje globalne ekonomske izglede.

„Ljudska tragedija rata u Ukrajini se pogoršala. To takođe ima svoj ekonomski uticaj, posebno kroz šokove cena roba koji usporavaju rast i pogoršavaju krizu troškova života koja pogađa stotine miliona ljudi — a posebno siromašnih koji ne mogu da priušte da prehranjuju svoje porodice. I samo je gore“, navodi se u izjavi generalne direktorke MMF-a Kristaline Georgijeve, prenosi The Guardian.

Biće to teška 2022, a možda i teža 2023, sa povećanim rizikom od recesije, dodala je ona.

Kao što je navedeno, rat u Ukrajini je značajno pomračio globalne ekonomske izglede, tako da G20 treba da predvodi odlučnu akciju i snažnu međunarodnu saradnju.

„Kristalina Georgieva je nagovestila da će MMF umanjiti svoja očekivanja o globalnom ekonomskom rastu ovog meseca, rekavši da su izgledi i dalje „izuzetno neizvesni“ i okrivljujući rat u Ukrajini, inflaciju veću od očekivane i tekuću pandemiju Kovida“, navodi se u članku.

Kako je objavljeno, konferencija o oporavku Ukrajine održana je u Luganu, u Švajcarskoj, od 4. do 5. jula. Predstavnici više od 40 zemalja i oko 20 međunarodnih organizacija odobrili su deklaraciju o ishodu i obavezali se da će podržati našu zemlju u obnovi nakon ruske vojne agresije.