Opozicionar se suočava sa zatvorom zbog „falsifikata“ o ruskoj vojsci

Opozicionar se suočava sa zatvorom zbog „falsifikata“ o ruskoj vojsci

Izabrani moskovski gradski zvaničnik i opozicionar Ilja Jašin zvanično je optužen za javno širenje lažnih informacija o aktivnostima ruske vojske, izjavila je u sredu za RIA Novosti advokat političara Marija Ajsmont. Jašin negira bilo kakvu nepravdu, dodala je ona.

Vlasti su zatražile da Jašin bude zadržan u pritvoru na dva meseca, saopštila je zajednička pres-služba moskovskog sudskog sistema.

Kako se navodi u saopštenju, Jašin je osumnjičen da je prekršio član 207.3 Krivičnog zakona Rusije, koji zabranjuje „javno i svesno širenje lažnih informacija“ o ruskoj vojsci „pod plaštom pouzdanih izveštaja“. Ako bude proglašen krivim, mogao bi se suočiti sa zatvorom do 10 godina.

Ranije je objavljeno da je policija pretresla kuću političara u Moskvi.

Izabran je u lokalnu upravu u moskovskom Krasnoselskom okrugu 2017.

Jašin je upravo završio izdržavanje 15-dnevnog administrativnog pritvora, koji je proistekao iz nepovezanog incidenta u Moskvi prošlog meseca i trebalo je da bude pušten u sredu. Prema policiji, Jašin je u junu odbio da izvrši proveru dokumenata u javnom parku i sukobio se sa policajcima.

On je negirao da je došlo do tuče i tvrdio da su optužbe protiv njega politički motivisane. „Nisam lud da počnem tuču sa tri policajca“, napisao je tada na svom Telegram kanalu.

Član 207.3, koji se bavi širenjem neistina o ruskim oružanim snagama, dodat je Krivičnom zakoniku ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara.

Prema rečima njegovog advokata Vadima Prohorova, Jašin je optužen zbog komentara koje je dao na svom kanalu na Jutjubu u aprilu o događajima u Buči, gradu u blizini Kijeva. Ukrajina, zapadne vlade i grupe za ljudska prava optužile su ruske trupe da su počinile zločine dok su bile u gradu u martu. Moskva je više puta demantovala ove tvrdnje.

Prošle nedelje, još jedan izabrani zvaničnik u Krasnoselskom okrugu, Aleksej Gorinov, osuđen je na sedam godina zatvora nakon što je osuđen za širenje neistina o ruskoj vojsci.