Nemačka i Japan da pomognu u organizovanju izvoza žitarica iz Ukrajine

Nemačka i Japan da pomognu u organizovanju izvoza žitarica iz Ukrajine

Usred ruske invazije na Ukrajinu, Nemačka i Japan će braniti međunarodni poredak zasnovan na pravilima i pomoći u organizovanju izvoza žitarica iz Ukrajine.

Ovo su izjavili japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši i njegova nemačka koleginica Analena Berbok posle razgovora u Tokiju, prenosi Ukrinform, pozivajući se na Kjodo njuz.

„Ministri spoljnih poslova Japana i Nemačke obećali su u ponedeljak da će raditi zajedno na podršci međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima kome preti tekuća invazija Rusije na Ukrajinu, uz zadržavanje ekonomskih sankcija Moskvi“, navodi se u članku.

Prema Hajašiju, Tokio i Berlin će podržati izvoz ukrajinskog žita. Ministar, međutim, nije precizirao šta tačno obe zemlje planiraju da urade.

Kako se navodi u izveštaju, oba ministra su se takođe složila da „dve zemlje treba da dodatno ojačaju odbrambenu saradnju u Indo-pacifičkom regionu, gde Kina intenzivira svoju pomorsku asertivnost”.

„Moramo da se ujedinimo sa istomišljenicima da bismo se izborili sa invazijom Rusije na Ukrajinu, koja podriva temelje međunarodnog poretka“, rekao je Hajaši.