Bajden će biti domaćin događaja u Beloj kući povodom proslave zakona o bezbednosti oružja

Bajden će biti domaćin događaja u Beloj kući povodom proslave zakona o bezbednosti oružja

Predsednik Džo Bajden biće u ponedeljak domaćin događaja u Beloj kući na kome će se predstaviti prvi veliki savezni zakon o bezbednosti oružja u poslednje tri decenije, koji je potpisao u junu.

Dvopartijski zakon je došao samo nekoliko nedelja nakon masovnih pucnjava u Uvaldeu i Bafalu u kojima je ubijeno više od 30 ljudi, uključujući 19 dece u osnovnoj školi.

Zakon uključuje odredbe koje pomažu državama da drže oružje van ruku onih za koje se smatra da predstavljaju opasnost za sebe ili druge. Takođe blokira prodaju oružja onima koji su osuđeni za zlostavljanje nevenčanih intimnih partnera i suzbija prodaju oružja kupcima osuđenim za nasilje u porodici.

Predlog zakona o oružju došao je iste nedelje kada je Vrhovni sud proširio prava vlasnika oružja.

Kontrola oružja je dugo bila pitanje koje izaziva podele u državi, sa nekoliko pokušaja da se uvedu nove kontrole prodaje oružja, iznova su propadale.

Bajden, koji nastoji da poboljša opadajući rejting javnosti uoči izbora na sredini mandata 8. novembra za kontrolu nad Kongresom, učinio je obezbeđivanje pobeda u kontroli oružja delom svoje kampanje pred biračima.

Bajdenu će se, između ostalih, pridružiti preživeli i članovi porodica žrtava masovnih pucnjava iz Kolumbija, Virdžinija Teh, Aurore, Tusona, Sendi Huka, Parklanda, Santa Fea, Uvaldea, Bafala i Hajlend parka, rekao je zvaničnik Bele kuće, koji je ne žele da budu imenovani.