G20 će u oktobru predložiti prva globalna kripto pravila

G20 će u oktobru predložiti prva globalna kripto pravila

Odbor za finansijsku stabilnost (FSB) saopštio je u ponedeljak da će predložiti „robusna” globalna pravila za kriptovalute u oktobru, nakon nedavnih previranja na tržištima koja su istakla potrebu da se reguliše „spekulativni” sektor.

FSB, telo regulatora, zvaničnika trezora i centralnih bankara iz Grupe 20 ekonomija (G20), do sada se ograničilo na praćenje kripto sektora, rekavši da to ne predstavlja sistemski rizik.

Ali nedavna previranja na kripto tržištima istakla su njihovu nestabilnost, strukturnu ranjivost i sve veće veze sa širim finansijskim sistemom, saopštio je FSB.

„Neuspeh tržišnog igrača, pored nametanja potencijalno velikih gubitaka investitorima i ugrožavanja poverenja tržišta usled kristalizacije rizika ponašanja, takođe može brzo da prenese rizike na druge delove ekosistema kripto-aktive“, navodi se u saopštenju FSB. .

Vrednost bitkoina, najveće kriptovalute, pala je za nekih 70% od svog novembarskog rekorda od 69.000 dolara i trgovala se na 20.422 dolara u ponedeljak, ostavljajući mnoge investitore na gubicima.

Stablecoin TerraUSD propao je ranije ove godine, a povlačenja i transferi velikih kripto firmi Celsius Netvork i Voiager Digital su potresli tržišta.

Stablecoins bi trebalo da budu obuhvaćeni snažnom regulativom ako se žele koristiti kao sredstvo plaćanja, saopštio je FSB.

„FSB će u oktobru izvestiti ministre finansija G20 i guvernere centralnih banaka o regulatornim i supervizorskim pristupima stabilnim coinima i drugim kripto-aktivima“, saopštio je FSB.

FSB nema ovlašćenja za donošenje zakona, ali njeni članovi se obavezuju da će primenjivati njene regulatorne principe u svojim jurisdikcijama.

Nadzorni organ zaostaje za Evropskom unijom, vodećom članicom FSB-a, koja je ovog meseca dogovorila sveobuhvatna nova pravila za kripto tržište.

FSB je rekao da se kriptosredstva uglavnom koriste u „spekulativne svrhe“, ali ne rade u „prostoru bez propisa“ i da moraju biti u skladu sa relevantnim postojećim pravilima.

Mnoge zemlje zahtevaju od kripto firmi da imaju kontrolu protiv pranja novca.

„Članovi FSB-a su posvećeni korišćenju ovlašćenja za sprovođenje u okviru zakonskog okvira u njihovoj nadležnosti kako bi promovisali poštovanje i delovali protiv kršenja“, saopštio je FSB.