Bivši predsednik Meksika preminuo u 100. godini

Bivši predsednik Meksika preminuo u 100. godini

Bivši meksički predsednik Luis Ečeverija, koji je preuzeo dužnost 1970. godine obećavajući demokratsko otvaranje zemlje, ali i nadgledao šest najtežih godina takozvanog „prljavog rata“, umro je u 100. godini, prenosi Rojters.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador na Tviteru je potvrdio smrt bivšeg šefa države i izrazio saučešće Ečeverijinoj porodici.

Rojters navodi da je kao stariji čovek, Ečeverija izbegao pokušaje meksičkih tužilaca da ga optuže za genocid zbog uloge u dva zloglasna masakra studentskih demonstranata 1968. i 1971. godine.

Ečeverija je negirao da je za to bio odgovoran i rekao da mu je savest čista. Odbio je da svedoči o zločinima koji do danas nisu u potpunosti rasvetljeni.

Odan Institucionalnoj revolucionarnoj partiji, ili PRI, koja je vladala Meksikom 71 godinu do njegovog svrgavanja na izborima 2000. godine, Ečeverija je verovao u očuvanje sveobuhvatnog partijskog sistema, prenosi agencija.

Optuživan je da je naredio vojnicima da otvore vatru na hiljade studenata koji su mirno demonstrirali u Meksiko Sitiju 2. oktobra 1968. dok je bio ministar unutrašnjih poslova.

Vlada je tada saopštila da je 30 ljudi ubijeno i povređeno u masakru, izvršenom nekoliko dana pre otvaranja Olimpijskih igara u Meksiko Sitiju. Neki svedoci su naveli da je mnogo više tela odvezeno sa lica mesta,

Sudija je 2006. godine naredio da Ečeverija bude stavljen u kućni pritvor zbog navodne povezanosti sa ubistvima studenata. Ali, u martu 2009. sud je doneo odluku da se obračun vojske ne kvalifikuje kao genocid i potvrdio prethodne presude da je istekao rok od 30 godina zastare za zločine.

Rođen je 17. januara 1922. u Meksiko Sitiju.