Spartc: Zelenski treba da reši Jermakov problem

Spartc: Zelenski treba da reši Jermakov problem

Članica Predstavničkog doma američkog Kongresa Viktorija Spartc rekla je da predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski „mora da reši problem“ Andrija Jermaka i pozvala Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine da ozbiljno shvati njene izjave, navodi se u saopštenju na njenom sajtu, piše „Evropska istina“.

„Znam da predsednik Zelenski vodi opasan rat sa podmuklim neprijateljem. On provodi mnogo vremena u izgradnji međunarodne podrške da zaštiti svoju zemlju, ali ima trajni unutrašnji problem koji mora da reši – rekao je šef kabineta predsednika. , Andrij Jermak“, stoji u aplikaciji.

Ona je navela nekoliko ozbiljnih optužbi protiv Jermaka:

– Curenje informacija Belorusiji i na kraju Rusiji o operaciji Ukrajine za hvatanje „Vagner grupe“, što je dovelo do njenog neuspeha;

– Loše vođenje neuspešnih mirovnih pregovora sa Rusijom pre rata;

– Uveravanje ukrajinskog rukovodstva da neće biti napada Rusije u februaru, suprotno zapadnim obaveštajnim podacima, da spreči Ukrajinu da se pravilno pripremi za rat;

– Sabotiranje Hersona i davanje Rusima da organizuju tragediju bataljona „Azov“;

– odlaganje hitnih nabavki vojne opreme preko Ministarstva odbrane Ukrajine i iznošenje nerazumnih ili čak nezakonitih uslova;

– Namerno odlaganje imenovanja nezavisnog tužioca za borbu protiv korupcije preko svog zamenika Oleha Tatarova.

Spartc je takođe rekla da je dobila podršku Amerikanaca i Ukrajinaca i razume zašto su njeni komentari šokirali Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

„Pozivam Ministarstvo da razmotri moju izjavu sa ozbiljnošću koju zahtevaju ova pitanja o gospodinu Jermaku, umesto pokretanja ad hominem napada, kao što je do sada bio slučaj. Ukrajincima i Amerikancima će biti bolje ako naše vlade reaguju sa dužnom pažnjom. a ne odbrambene banalnosti“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, Viktorija Spartc je u petak apelovala na američkog predsednika Džoa Bajdena sa zahtevom da pruži objašnjenje u vezi sa procedurama nadzora u vezi sa šefom kabineta predsednika Ukrajine Andrijem Jermakom.

Ministarstvo spoljnih poslova je u odgovoru kritikovalo Spartčev apel, navodeći da su njeni postupci „neskriveni pokušaj da se u američku politiku vrate klasični narativi ruske propagande o navodnim vezama rukovodstva Ukrajine sa Rusijom i uvlače našu državu u unutrašnje politika Sjedinjenih Država“.