Ministarka finansija SAD otkazuje deo putovanja u Japan nakon ubistva Abea

Ministarka finansija SAD otkazuje deo putovanja u Japan nakon ubistva Abea

Američka ministarka finansija Dženet Jelen otkazala je posetu luci Jokohama tokom svog putovanja u Japan sledeće nedelje, rekao je u subotu zvaničnik Ministarstva finansija iz poštovanja nakon što je bivši premijer Šinzo Abe ubijen.

Abe je smrtno ubijen u petak dok je držao predizborni govor na uglu ulice u zapadnom gradu Nara.

Jelen je trebalo da poseti luku Jokohama u utorak kako bi učestvovala na okruglom stolu sa poslovnim liderima, obišla objekte i održala govor.

Zvaničnik Ministarstva finansija je rekao da će Iellen-in bilateralni sastanci u Japanu i dalje biti održani. Ona bi se u utorak trebala sastati sa ministrom finansija Suzukijem Šuničijem.

Ona će se takođe sastati sa zvaničnicima iz Južne Koreje i drugih privreda G20 dok nastoji da izgradi podršku za ograničenje cene ruske nafte tokom putovanja u Aziju, saopštilo je u petak Ministarstvo finansija.

Ovo putovanje, Jelenina prva poseta regionu Indo-Pacifika kao sekretara finansija, dolazi usred mučnih pitanja o tome koliko bi ograničenje cene ruske nafte moglo da funkcioniše bez podrške Indije i drugih koji sada kupuju jeftinu rusku naftu.