Bundestag je pozvao na promenu politike prema Rusiji

Bundestag je pozvao na promenu politike prema Rusiji

Poslanik Bundestaga iz Socijaldemokratske partije Nemačke i predsednik parlamentarnog odbora za međunarodne poslove Mihael Rot pozvao je na stvaranje nove evropske bezbednosne arhitekture zasnovane na vojnom odvraćanju, političkoj i ekonomskoj izolaciji Rusije, piše DV, prenosi „Evropska istina“.

„Potrebno nam je više realizma o Rusiji, a ne naivnih želja“, napisao je Rot u kolumni za Velt.

Po njegovom mišljenju, bezbednost u Evropi može da postoji „samo protiv Rusije, a ne zajedno sa njom“. U budućnosti ne može biti posebnog puta za Nemačku sa Rusijom na račun naših partnera iz centralne i istočne Evrope“, rekao je Rot i pozvao na preispitivanje nemačke politike prema Rusiji.

Političar je istakao i „grube greške“ koje je njegova stranka napravila u prošlosti.

Prema njegovim rečima, SPD je „s pravom ponosan na politiku Vilija Branta iz 1970-ih”. Reč je o principu „promena kroz zbližavanje“, koji je bio lajtmotiv politike SPD i koji je imao za cilj da spusti napetost u odnosima sa SSSR-om.

„Uprkos svim njegovim istorijskim dostignućima, ne treba da se krijemo iza Vilija Branta pred suštinskim promenama u svetu“, piše Rot.

Istovremeno, prema njegovim rečima, u cilju preispitivanja ove politike „ni u kom slučaju ne treba napuštati tradicionalne socijaldemokratske linije“. „Brantova posvećenost miru i detantu bila je tako uspešna i zato što je bila podržana vojnom snagom pod maskom nuklearnog odvraćanja“, podsetio je on.

Podsetimo, nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht odbila je da Ukrajini isporuči oklopne transportere Fuchs, pozivajući se na bezbednosne interese zemlje.