Objavljena ponuda za smenu Borisa Džonsona

Objavljena ponuda za smenu Borisa Džonsona

Bivši ministar finansija vodi kampanju da smeni Borisa Džonsona na mestu šefa stranke Torijevaca

Bivši britanski kancelar Riši Sunak vodi kampanju da zameni Borisa Džonsona na mestu šefa Konzervativne stranke i premijera, objavio je u petak, objavljujući video za kampanju pod brendom „Spremni za Rišija“.

Priznajući da se Ujedinjeno Kraljevstvo suočava sa „najozbiljnijim [izazovima] u jednoj generaciji“, Sunak insistira u videu da je on čovek za posao, izjavljujući da je vodio „najteže odeljenje u vladi tokom najtežih vremena kada smo se suočili sa noćnom morom Covida“. ” – kriza koja je britansku ekonomiju dovela u najgoru recesiju od Drugog svetskog rata.

„Da li se suočavamo sa ovim trenutkom sa iskrenošću, ozbiljnošću i odlučnošću, ili pričamo sebi utešne bajke koje bi nam mogle pomoći da se osećamo bolje u ovom trenutku, ali će našoj deci biti gore sutra? “, retorički se pita on, uz reči „poštenje”, „ozbiljnost” i „odlučnost” koje su tempirane da se poklope sa iskrenim, ozbiljnim i odlučnim fotografijama budućeg premijera.

Čini se da priča o NjEGOVOj kampanji u velikoj meri utiče na njegovo imigrantsko poreklo, sa trominutnim klipom koji opisuje kako je njegova baka stigla u UK iz Indije da radi pre nego što je platila prevoz ostatka porodice. Međutim, u njemu se ne pominje njegovo sopstveno poreklo – pre nego što je postao konzervativni poslanik 2015. – kao hedž finansijer i bankar Goldman Saksa, niti se pominje da je njegova supruga milijarderka.

Tviter bivšeg finansijera, koji takođe nosi slogan „Spremni za Rišija“, obećava da će „vratiti poverenje, obnoviti ekonomiju i ponovo ujediniti zemlju“.

Sunak je podneo ostavku na svoju funkciju u utorak u isto vreme kada i ministar zdravlja Sajid Džavid, što ih je učinilo prva dvojica od onih koji su ubrzo postali poplava desetina odlazaka iz Džonsonove administracije u poslednjih nekoliko dana. Njih dvojica su uputili poziv premijeru da podnese ostavku, što je kasnije prihvatila znatna frakcija stranke.

Dok je Džonson prvobitno odbio da se povuče, konačno je u četvrtak izjavio da će uskoro otići, najavljujući da će ostati dok se ne izabere naslednik. Iako je obećao da u međuvremenu neće praviti nikakve velike promene koje bi mogle da sputaju buduće premijere, mnogi u stranci – posebno oni koji su podneli ostavke na svoje funkcije zbog 10 Dauningovih naizgled beskrajnih skandala – ipak žele da ga odmah povuče, sa jednim bivšim liderom stranke upozoravajući da je „nepametno i možda neodrživo“ da Džonson završi sezonu kao premijer.

Nedavna anketa IouGov-a o najboljim izborima Britanaca da zameni Džonsona stavila je Sunaka na treće mesto, iza ministra odbrane Bena Volasa i ministarke trgovine Peni Mordaunt.