SAD će poslati 400 miliona dolara oružja Ukrajini, uključujući više HIMARS-a

SAD će poslati 400 miliona dolara oružja Ukrajini, uključujući više HIMARS-a

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je u petak novi paket naoružanja za Ukrajinu vredan do 400 miliona dolara, uključujući četiri dodatna artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) i više municije.

Nova američka pomoć treba da ojača Ukrajinu dok se suočava sa teškim udarima ruske artiljerije.

Od invazije 24. februara, ruske snage su preuzele kontrolu nad velikim delom teritorije preko južnog krila Ukrajine iznad Krima, koji je Rusija anektirala 2014. Rusija polako potiskuje ukrajinske snage iz dva pobunjena regiona istočne Ukrajine koje podržava Rusija. je priznala kao nezavisne države.

Visoki zvaničnik američke odbrane, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da će dodatni HIMARS povećati ukupan broj ovih sistema na 12.

„Ukrajina sada uspešno pogađa ruske lokacije u Ukrajini, dublje iza linija fronta i remeti sposobnost Rusije da sprovede tu artiljerijsku operaciju“, rekao je zvaničnik.

Zvaničnik je dodao da su svi HIMARS dostavljeni Ukrajini uračunati nakon što je rusko ministarstvo odbrane ranije ove nedelje saopštilo da je uništilo dva sistema HIMARS i njihova skladišta municije u istočnoj Ukrajini.

Sjedinjene Države počele su da obezbeđuju ključni sistem preciznog raketnog naoružanja Ukrajini prošlog meseca nakon što su od Kijeva dobile uveravanja da ih neće koristiti za gađanje ciljeva unutar ruske teritorije.

Ukrajina nije koristila sisteme HIMARS za napade van Ukrajine, dodao je zvaničnik.

Najnoviji paket naoružanja takođe uključuje precizniju municiju za haubičke artiljerijske sisteme, koja je dostupna vojsci SAD, ali nije dostavljena Kijevu.

Hiljade ljudi je ubijeno u Ukrajini, a milioni raseljeni od ruske invazije, koju Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom za razoružavanje i „denacifikovanje” Ukrajine.

Dok Sjedinjene Države i njihovi saveznici obezbeđuju Ukrajini sve sofisticiranije oružje, Vašington je vodio razgovore sa Kijevom o opasnosti od eskalacije ako udari duboko u Rusiju, rekli su američki i diplomatski zvaničnici Rojtersu.

Uključujući najnovije runde pomoći, Sjedinjene Države su sada izdvojile oko 7,3 milijarde dolara od kada su se ruske snage ubacile u Ukrajinu i vratile rat punog razmera u Evropu.