Zelenski: Ukrajina ožalošćena padom Borisa Džonsona

Zelenski: Ukrajina ožalošćena padom Borisa Džonsona

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski toplo se oprostio od Borisa Džonsona dok je britanski premijer u četvrtak podneo ostavku. Džonsonov odlazak je „ožalostio“ sve Ukrajince, rekao je Zelenski i izrazio nadu da će Kijev i London ostati „prijatelji i jaki saveznici“ nakon njegovog odlaska.

„Prijatelju Borise Džonsone, svi Ukrajinci su bili tužni zbog vesti o ostavci lidera Konzervativne partije. Iskreno smo zahvalni na odlučnoj i beskompromisnoj pomoći iz prvih dana rata. Posebno hvala za vaše vođstvo u odbrani interesa Ukrajine u međunarodnoj areni“, rekao je Zelenski u objavi na društvenim mrežama, podelivši fotografiju sa Džonsonom snimljenu tokom njegove nedavne posete Kijevu.

„Ne sumnjamo da će podrška Velike Britanije biti očuvana. Zauvek ćemo ostati pravi prijatelji i jaki saveznici“, dodao je Zelenski.

Džonson je bio jedan od najvatrenijih pristalica Kijeva otkako je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara. Dok je London već bio među najvećim dobavljačima oružja u Kijevu pre sukoba, uveliko je proširio isporuke oružja usred neprijateljstava, obećavajući skoro 2,3 milijarde funti vojne pomoći zemlji. Britanski premijer je takođe postao jedan od prvih zapadnih lidera koji je posetio Kijev još u aprilu.

Džonson, koji je bio britanski premijer od jula 2019, najavio je ostavku u četvrtak pošto je njegova vlada pala u potpuni nered, a preko 50 visokih zvaničnika, uključujući sekretare i ministre, napustilo je svoja mesta. Nagli pad dolazi ubrzo nakon što je Džonson uspeo da preživi glasanje o nepoverenju u parlamentu prošlog meseca.