Povećanje kamatnih stopa i inflacija izaziva recesiju u SAD-u i Evropi

Povećanje kamatnih stopa i inflacija izaziva recesiju u SAD-u i Evropi

S&P je naveo da će monetarno pooštravanje centralnih banaka širom svijeta u cilju smanjenja inflacije zaustaviti globalni ekonomski rast.

Očekuje se da će naglo povećanje kamatnih stopa centralnih banaka i visoka inflacija gurnuti Sjedinjene Američke Države i Evropu u recesiju sledeće godine, objavila je agencija S&P Global Ratings.

“Kako ekonomski rast usporava i uslovi finansiranja postaju strožiji, vidimo rizik da će povećane kamatne stope, stalna inflacija i oprez potrošača gurnuti SAD, a potencijalno i Evropu, u recesiju, najvjerovatnije 2023. godine”, objavila je agencija za kreditni rejting u saopštenju, prenosi Anadolija.

S&P je naveo da će monetarno pooštravanje centralnih banaka širom sveta u cilju smanjenja inflacije zaustaviti globalni ekonomski rast.

Iako su centralne banke imale opuštenu monetarnu politiku tokom pandemije, kao odgovor na pritiske u globalnim lancima nabavke, sada menjaju stavove zbog ruske invazije na Ukrajinu i rasta cena energenata, hrane i drugih ključnih roba, pojasnili su iz S&P-a.

Agencija je naglasila da su rekordna inflacija, energetska sigurnost i geopolitička neizvesnost glavni rizici za globalnu ekonomiju.

Upozoreno je, takođe, da bi pad prihoda i viši troškovi života mogli umanjiti potražnju potrošača u svetu.

“Stalni pritisci na cijene na tržištima hrane i energije mogu podstaći inflaciju širih razmera, a posljedice rusko-ukrajinskog sukoba mogle bi ugroziti globalnu trgovinu i ekonomski rast”, navodi se u saopštenju.

Recesija je povremeno usporavanje privredne aktivnosti neke države praćeno pogoršanjima opšte ekonomske klime (pad realnog dohotka, porast nezaposlenosti, nizak stepen iskorišćenosti proizvodnih kapaciteta).

S&P Global Ratings je američka agencija za kreditni rejting i sektor S&P Global, koji objavljuje finansijska istraživanja i analize u vezi sa akcijama, obveznicama i robom.