Kina veliča novog lidera Hong Konga

Kina veliča novog lidera Hong Konga

Kineski predsednik Si Đinping položio je zakletvu u novom izvršnom direktoru Hong Konga – Džonu Liju, bivšem bezbednosnom zvaničniku – koji je na svom prvom putovanju van kopna otkako je pandemija koronavirusa počela 2019.

Li je održao svoju inauguraciju nakon što je zvanično položio zakletvu u petak, obećavajući da će podstaći ekonomiju teritorije i poboljšati njen imidž u inostranstvu.

Nova vlada će „pojačati konkurentnost Hong Konga i razviti ekonomiju“, rekao je on, dodajući da će „naglasak biti stavljen na razvoj Hong Konga u međunarodno središte inovacija i tehnologije, koristeći i kombinujući odgovarajuće snage Hong Konga i Kopno.“

Iako Si nije prisustvovao tradicionalnom podizanju zastave da bi obeležio tu priliku, on je vodio ceremoniju polaganja zakletve nakon što je stigao u Hong Kong dan ranije. Predsednik nije napustio kontinentalnu Kinu od 2019. godine, a poslednji put u Hong Kong je došao 2017. godine, kada se zakleo u prethodnog gradskog lidera Keri Lam.

Govoreći nakon što je Li formalno preuzeo dužnost, Si je reklamirao Pekingovu politiku „jedna zemlja, dva sistema“, koja ima za cilj da dozvoli izvesnu autonomiju bivšoj britanskoj koloniji, a da ona ostane deo Kine.

„Za ovakvu vrstu dobrog sistema, nema razloga da se menja. Mora se održavati na duži rok“, rekao je on.

U petak je takođe obeležena 25. godišnjica otkako se Hong Kong vratio pod kinesku upravu, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo vladalo tim područjem više od 150 godina. Iako je Peking obećao da će Hong Kong imati oblik samouprave i sudske nezavisnosti najmanje 50 godina nakon primopredaje 1997. godine, zapadni lideri optužuju Kinu da je smanjila tu autonomiju, naime zakonom o nacionalnoj bezbednosti iz 2020. masovnih protesta i nereda.

Bivši šef obezbeđenja, Li je među nekoliko visokih zvaničnika Hong Konga pod sankcijama SAD zbog zakona, čiji je primenu pomogao. Kina je, međutim, odbacila kritike zakona, pri čemu je Si insistirao da je „vratio red iz haosa“ uz očuvanje „demokratskih prava“ stanovnika.