Smirnoff votka napušta Rusiju

Smirnoff votka napušta Rusiju

Britanski proizvođač alkoholnih pića Diageo napušta Rusiju zbog pritiska zapadnih sankcija na Moskvu zbog Ukrajine, rekli su predstavnici kompanije novinarima u utorak.

„Doneli smo tešku odluku da iznudimo postepeno smanjenje komercijalnih aktivnosti u [Rusiji]“, rekao je jedan predstavnik, a prenela je novinska agencija Interfaks.

Prekid ruskog poslovanja trajaće šest meseci, navela je kompanija i dodala da će svim ruskim zaposlenima biti obeštećene.

Diageo je jedan od najvećih svetskih proizvođača alkohola i poseduje popularne brendove kao što su Smirnoff, Johnnie Valker, Guinness, Baileis i Captain Morgan.

Prema veb stranici kompanije, ona snabdeva pićem oko 70.000 prodavnica i 19.000 restorana i barova širom Rusije.

Diageo je prestao da izvozi svoje proizvode kupcima u Rusiji u martu, ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini. Tada je kompanija navela „stanje globalnih lanaca snabdevanja“, koje je destabilizovano krizom u Ukrajini, kao osnov za obustavu izvoza. Od marta, kompanija je navodno prodala sve svoje ruske akcije.

Diageo je počeo da isporučuje alkohol na rusko tržište 2006. godine, a počeo je da flašira viski pod brendovima Bells i Vhite Horse u destileriji u Sankt Peterburgu 2020. godine.

Brend Smirnoff je započeo destileriju votke koju je u Moskvi osnovao Petar Arsenijevič Smirnov 1864. Nakon bekstva iz Rusije nakon Revolucije 1917. godine, porodica Smirnov je pokušala da uspostavi brend u nekoliko zemalja pre nego što se nastanila u SAD i na kraju prodala kompaniju.