Erdogan će se sastati sa liderima Švedske i Finske pre samita NATO-a

Erdogan će se sastati sa liderima Švedske i Finske pre samita NATO-a

Turski predsednik Tajip Erdogan prisustvovaće u utorak rundi razgovora sa liderima Švedske i Finske, kao i NATO-a uoči samita u Madridu, izjavio je u nedelju portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Finska i Švedska su podnele zahtev za članstvo u NATO kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu. Ali kandidature su naišle na protivljenje Turske, koja je ljuta zbog, kako kaže, podrške Helsinkija i Stokholma kurdskim militantima i embarga na oružje Ankari.

U razgovoru za Haberturk, Kalin je rekao da će on i zamenik ministra inostranih poslova Sedat Onal takođe prisustvovati još jednoj rundi razgovora sa švedskim i finskim delegacijama u Briselu u ponedeljak.

„Biće četvorosmerni samit na nivou lidera uz prisustvo našeg predsednika u Madridu na zahtev generalnog sekretara NATO-a“, rekao je on.

Kalin je rekao da prisustvo Erdogana u pregovorima sa Švedskom, Finskom i NATO-om u utorak „ne znači da ćemo napraviti korak unazad od naše pozicije“.

Kalin je rekao da su se Turska i nordijske zemlje uglavnom složile oko pitanja i da bi bili u boljoj poziciji u Madridu ako bi se oko njih dogovorili tokom razgovora u ponedeljak.

„Doveli smo pregovore do određene tačke. Ovde nije moguće da napravimo korak unazad“, rekao je on o razgovorima u ponedeljak.

Ranije ovog meseca, Turska je rekla da su dokumenti koje je dobila od Švedske i NATO-a kao odgovor na ranije pisane zahteve koje je iznela dvojici kandidata daleko od ispunjenja njenih očekivanja i bilo kakvi pregovori moraju prvo da se pozabave zabrinutošću Turske.

Kalin je ranije rekao da samit u Madridu nije krajnji rok.

Lideri NATO-a sastaće se u Madridu od 29. do 30. juna. Za članstvo u NATO-u potrebno je odobrenje svih 30 članica alijanse. Turska je saveznik NATO-a više od 70 godina i ima drugu po veličini armiju alijanse.