Blinken: „Nema smisla“ da Rusija zahteva inspekciju ukrajinskih brodova

Blinken: „Nema smisla“ da Rusija zahteva inspekciju ukrajinskih brodova

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da nema smisla da Rusija zahteva da može da pregleda svaki ukrajinski brod koji napušta ukrajinske luke.

„Po kom pravu ili po kojoj logici Rusija insistira na inspekciji ukrajinskih suverenih brodova koji napuštaju ukrajinske luke i idu u druge zemlje? To nema smisla“, rekao je Blinken Fredu Plejtgenu sa CNN-a na konferenciji za novinare u Nemačkoj u petak.

Blinken je u Berlinu na ministarskoj konferenciji o bezbednosti hrane. On je takođe rekao da su Ukrajini potrebna uveravanja da će njene luke biti bezbedne od potencijalnih ruskih brodova, na pitanje o ruskim zahtevima da Ukrajina očisti prolaze od mina.

„Kada Rusija kaže da bi mogla biti spremna da pusti brodove, to potencijalno stvara rizik da ruski brodovi uđu i direktno napadnu Odesu. Dakle, Ukrajinci moraju da budu uvereni da, čineći bilo šta što bi omogućilo njihovim brodovima da izađu iz luke, Rusi to neće iskoristiti i dozvoliti ruskim brodovima da uđu i napadnu Odesu“, rekao je Blinken.

Blinken nije rekao da je bilo definitivnog napretka u izvođenju ukrajinskog žita iz zemlje uprkos visokoj pažnji – kako Bajdenove administracije tako i njenih saveznika – na problem već više od mesec dana.

Blinken je takođe izrazio podršku Ujedinjenim nacijama, koje pokušavaju da rade i sa Rusima i sa Ukrajincima na pronalaženju rešenja.

„Ujedinjene nacije, generalni sekretar, su veoma uporno radile na tome da vide da li se može postići neka vrsta sporazuma koji bi omogućio kanal iz Odese za ukrajinske brodove i tako hranu i žito. Veoma podržavamo taj napor“, rekao je Blinken.