Obaveštajci: Rusi otimaju rođake ukrajinskih vojnika u okupiranim oblastima

Obaveštajci: Rusi otimaju rođake ukrajinskih vojnika u okupiranim oblastima

Ruski osvajači otimaju rođake ukrajinskih vojnika da bi ih dodatno ucenjivali.

Relevantnu izjavu dala je u Telegramu Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog ministarstva odbrane, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Slučajevi otmice rođaka ukrajinskih vojnika na privremeno okupiranim područjima postaju sistemski. Nažalost, rasisti dobijaju pristup bazama podataka ukrajinskih građana kada zauzmu administrativne zgrade ili uz pomoć saradnika“, navodi se u izveštaju.

Prema obaveštajnim podacima, takvi slučajevi su zabeleženi uglavnom u privremeno okupiranim oblastima Zaporoške, Hersonske i Nikolajevske oblasti. Ruska vojska otima i odrasle, žene i starce, i decu.

Konkretno, nekoliko dece drugog ukrajinskog vojnika je nedavno uzeto kao taoce.

Posle nekog vremena, Rusi mogu kontaktirati vojnike i zatražiti da odu u okupirana područja kako bi osigurali bezbednost svojih rođaka.

„Svaki takav slučaj je dokaz o najstrašnijim ratnim zločinima koje su okupatori počinili na našoj zemlji. Svi oni će biti propisno istraženi. Oni koji su krivi za takve zločine biće izvedeni pred lice pravde“, istakli su obaveštajci.

Iz bezbednosnih razloga, lični podaci ukrajinskih vojnika i njihovih rođaka, koji su stradali od ovakvih zločina, ne mogu se otkriti.

Podsećamo da je, prema podacima Nacionalne policije Ukrajine, 20.000 ljudi nestalo u Ukrajini od početka ruske invazije. Pripadnici reda su uspeli da pronađu oko polovine njih.