Ministarstvo odbrane: Rusi pokušavaju da opkole ukrajinske snage u Sijerodonjecku, Lisičansk

Ministarstvo odbrane: Rusi pokušavaju da opkole ukrajinske snage u Sijerodonjecku, Lisičansk

Ruske trupe prebacuju vojnu opremu u pravcu Sijerodonjecka, pokušavajući da se pregrupišu i pojačaju svoje redove kako bi pokrenuli ofanzivu u pravcu Termova i Rubižnje.

Relevantnu izjavu dao je portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzijanik na brifingu u Medija centru Ukrajina, javlja dopisnik Ukrinforma.

„U pravcu Sjeverodonjecka agresor pojačava svoju vojnu formaciju. Konkretno, tenkovi, borbena oklopna vozila, motorna vozila i inžinjerska oprema su premešteni preko Svatove ka Starobilsku (40 kilometara severoistočno od Sjevjerodonjecka)“, rekao je Motuzijanik.

U pravcu Bahmuta, ukrajinski branioci sprečavaju pokušaje neprijatelja da opkoli ukrajinske položaje u blizini Orihova i Hirska.

„Neprijatelj pregrupisuje i pojačava trupe. Na pravcu Popasna-Mikolaivka u akciju su izveli dva bataljona iz sastava 1. armijskog korpusa, koji su popunili borbeni kapacitet“, rekao je Motuzijanik.

Prema njegovim rečima, ruske trupe nastavljaju da intenzivno gađaju ukrajinske položaje na celoj liniji kontakta u oblastima Luganska i Donjecke oblasti. Situacija je i dalje izazovna, ali je kontroliše ukrajinska vojska.

Pretnja od raketnih udara na ukrajinske vojne objekte i objekte kritične civilne infrastrukture je i dalje prisutna.

U pravcu Donjecka ukrajinski branioci zadržavaju neprijateljsku ofanzivu. Ruske trupe fokusiraju napore da opkole ukrajinske snage u Sijerodonjecku i Lisičansku i blokiraju ključne rute logistike.

U pravcu Limana, ruski osvajači artiljerijom otvaraju vatru na Siversk (20 kilometara jugoistočno od Limana) i spremaju se da forsiraju prelaz preko Siverskog Donca.

U blizini Zolota, ukrajinska vojska je odbila napad i potisnula neprijatelja. Ruski osvajači su pokušali da napreduju ka Vasiljevki i Berestovu, ali su ih ukrajinski branioci naterali da se povuku.

Na pravcu Avdijevke, Kurahovo, Novopavlivka i Zaporožje, ruske trupe otvaraju vatru po celoj liniji kontakta. Neprijatelj aktivno koristi avijaciju i artiljeriju da obuzda ukrajinske snage.

U pravcu Harkova, ruske trupe održavaju zauzete granice i pokušavaju da spreče ukrajinske snage da dođu do državne granice i pozadinskih jedinica neprijatelja koje deluju u pravcu Slavjanska.

Prema ukrajinskom ministarstvu odbrane, ruske trupe se pregrupisavaju i jačaju svoje redove kako bi nastavili ofanzivu na Ternovu i Rubižnje (25-30 kilometara severoistočno od Harkova). Neprijatelj vrši vazdušno izviđanje u blizini naselja kao što su Peremoha, Bairak, Šestakove, Rubizhne, Verkhnii Saltiv.

U blizini Kočubijevke, ukrajinski branioci su sprečili pokušaje neprijatelja da izvrši izviđanje u borbi i potisnuli Ruse na prethodne položaje.

U pravcu Slavjanska, ruski osvajači usmeravaju napore da zauzmu Krasnopilje (20 kilometara jugoistočno od Izijuma) i stvore uslove za razvoj ofanzive na Slavjansk. Neprijatelj je izvršio artiljerijske udare u blizini naselja Dolina, Dibrivne i Virnopilja. Ukrajinska vojska je odbila juriš kod Bogorodičnog.

U pravcu Južnog Buga, ruske trupe usmeravaju napore da održe zauzete granice i spreče ukrajinsku vojsku u kontraofanzivnim akcijama u oblasti Herson i Nikolajevske oblasti.

U Volinskom i Poliskom pravcu situacija je ostala nepromenjena. Pretnja od vazdušnih i raketnih udara sa teritorije Belorusije i dalje postoji.

U pravcu Siverskog, ruski osvajači sprovode pokazne akcije i gađaju artiljerijom pogranične oblasti Sumske i Černigovske oblasti.

Agresor nastavlja sa blokadom civilnog brodarstva u severozapadnom delu Crnog mora. Šesnaest krstarećih raketa je spremno za lansiranje na teritoriju Ukrajine sa Crnog mora.