Zelenski poziva Evropu da ne trguje sa Rusijom kako ne bi podstakla agresiju

Zelenski poziva Evropu da ne trguje sa Rusijom kako ne bi podstakla agresiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je uveren da je bezbednost Evrope nemoguća bez oslobađanja od lanaca zavisnosti koje je Rusija stvarala decenijama.

On je to naveo u obraćanju učesnicima Prespanskog forumskog dijaloga, prenosi Ukrinform.

„Svaka ozbiljna rasprava o bezbednosnoj arhitekturi u Evropi mora da se zasniva na potrebi da se Evropa oslobodi lanaca zavisnosti koje je ruska država stvarala decenijama. Bez nje je bezbednost jednostavno nemoguća, a tako je i na severu zemlje. Evropa, za jug, za zapad i za istok“, rekao je Zelenski.

On je napomenuo da Rusiji treba uvesti sankcije zbog njene antievropske politike kako bi zauvek zapamtila cenu, uključujući i krizu sa hranom.

„Onaj ko stvara veštačku glad mora da postane globalni izopštenik i da pretrpi bolne gubitke. O tome treba voditi računa u pripremi sedmog paketa sankcija EU. I treba da shvatimo da su paketi sankcija, zapravo, postali deo bezbednosnu arhitekturu kontinenta. Oni rade za stabilnost i mir – ograničavajući sposobnost Rusije da proširi agresiju“, rekao je Zelenski.

On je takođe naglasio potrebu za punom energetskom nezavisnošću Evrope.

On je takođe uveren da se moraju prekinuti sve veze sa Rusijom koje ona koristi da zarađuje na Evropi i vodi antievropsku politiku.

„Ne može biti trgovine sa Rusijom – ne treba davati novac onima koji traže vaše uništenje“, rekao je Zelenski.

Istovremeno, on je istakao važnost da se cela Evropa konačno ujedini.

„To je ono za šta su Ukrajina i vaše zemlje – Zapadni Balkan – podjednako zainteresovane. Punopravna evropska integracija Ukrajine, kao i punopravna evropska integracija vaših država, je istorijsko jačanje Evrope i potpuno razbijanje ruskog sposobnost da nas pobedi jednog po jednog“, rekao je Zelenski.